Vladajuća koalicija nije stabilna

Izvor: B92, 31.Okt.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vladajuća koalicija nije stabilna"

Beograd -- Lider DS Boris Tadić kaže da je Vlada Srbije u prvih sto dana imala nekoliko dobrih poteza, ali i loših i tvrdi da će opstati ili propasti na pitanju ekonomije.

Tadić ističe da je veoma dobro što se nova Vlada uhvatila u koštac s kosovskim problemom.

"Ekonomija je najvažnije državno, građansko, nacionalno pitanje. Konačno da kažemo još jednom, nije Kosovo najvažnije državno pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drago mi je da to i sadašnje stranke u vlasti jasno priznaju. Jer tako postajemo zrelo društvo", rekao je on u intervjuu Tanjugu.

Tadić smatra da se sto dana vlade tiče pre svega života građana, ali i državne politike i interesa čitave zajednice. S druge strane, napominje Tadić, ova vlada je koncipirana i obrazovana da bi ispunila i određena očekivanja građana, ali se ne može ignorisati činjenica da postoje i značajna očekivanja međunarodne zajednice, pre svega kad je u pitanju Kosovo.

Tadić ponavlja da Kosovo smatra važnim državnim, ali ne najvažnijim pitanjem, i ocenjuje da po tom pitanju Vlada luta, da nema jasnu platformu za pregovore, već samo različite izjave.

"Jedna od njih je da ćemo zbog Kosova i Metohije, ako nam se postavi u svojoj ekstremnoj formi, kao zahtev iz EU, zaustaviti evropske integracije, zaboravljajući pri tom da bez njih ne može da se sačuva ni Kosovo i Metohija", naveo je Tadić i dodao da je naša situacija komplikovana upravo zbog dominantnog uticaja članica EU u Savetu bezbednosti, gde se donosi konačna odluka o budućnosti KiM.

"Dobra stvar je, to treba pohvaliti, što se Ivica Dačić susreo sa Hašimom Tačijem i što je probijena ta blokada, na nivou zvaničnika", kazao je Tadić.

Dobro je i što vladajuća koalicija pregovara o Kosovu i Metohiji, jer, tvrdi, stranke koje su danas u vlasti su i najkrivlje za ono što se tamo dešavalo.

"Ako je uopšte neko kriv. Ali oni su kreirali agresiju i nasilje i na Kosovu i u drugim zemljama regiona, pa neka oni reše ovaj problem. Uostalom, SNS, koja je proistekla iz SRS, i SPS koji je proistekao iz Miloševićeve politike su, u stvari, i najodgovorniji da reše taj problem", naveo je Tadić.

"Mi smo preuzeli odgovornost za ono što nismo uradili prethodne četiri godine. Plaćamo cenu, dobili smo lekciju na izborima, od strane građana i ja lično. Rekli smo, stojimo pred građanima, to je to. Razumeli smo vašu poruku. A sad, ova nova vlast neka preuzima odgovornost, i mi sa velikim zadovoljstvom želimo da pomognemo da se reši istorijski problem Kosova i Metohije", izjaivo je predsednik DS.

On je lično, kaže, zadovoljan retorikom i pripremljenošću Ivice Dačića i drugih partnera u vladi za rešavanje problema Kosova, što je, kako je naveo, pomenuo i izvestilac EP Jelko Kacin.

"Samo želim da vidim dela", kazao je Tadić i dodao da, ako tog plana ne bude, njegov plan u četiri tačke je državi uvek na raspolaganju.

Kad je reč o najznačajnijem državnom pitanju, a to je, po Tadićevom mišljenju, kako će građjani živeti, on kao zabrinjavajuće vidi da se računa na inflaciju i u sledećoj godini.

"To znači da se teret operećenja za reforme društva opet prebacuje na građane, a ne više da se uštedi u samoj državi. Dodatno je veliki problem rast zaduženja, a najavljuju se i nova", kazao je Tadić.

Pominjući da je i prethodna vlada razmatrala mogućnost uzimanja ruskog kredita od 800 miliona dolara za infrastrukturu, ali da nije uspela da definiše i projekte i cene po kojima bi taj kredit koristila, Tadić je kazao da problem u zaduživanju ne postoji ako se novac plasira u infrastrukturu i za buduće generacije.

"Postoji problem ako on ide u potrošnju, očuvanje stabilnosti postojeće vlasti, a ne za razvoj i ne za boljitak građana", smatra Tadić.

Ne poriče da su i prethodne vlade, uključujući i onu u kojoj je bila Demokratska stranka, imale greške u kreditnim zaduženjima, ali dominantno su, tvrdi, prethodnih godina zaduženja otišla na izgradnju infrastrukture.

S druge strane, kaže da ne vidi u ovom trenutku nijedan ekonomski element kojim bi vlada obezbedila bolji život građanima.

Kaže da je dobro što je formiran privredni savet, što se akitiviraju privrednici, što je uveden PDV, iako se, kako kaže, Dinkić godinama opirao tome, ali je problem što se ne vidi kako će se budžetski deficit smanjivati u budućnost.

Vladajuća koalicija je, po Tadićevom mišljenju, nestabilna, ali se nada da će nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i da će odoleti iskušenju da politizuje borbu protiv korupcije:

"Nadam se da će ova vlada stvarno da traga za onima koji su ojadili stanovništvo, ne samo nakon 5. oktobra, nego još više pre 5. oktobra, jer dominantna pljačka u našem društvu, jedna od najvećih u istoriji jugoistočne Evrope, dogodila se devedesetih godina. Nema oproštaja korupciji, pljački. I stanovništvo koje je osiromašeno postavlja pitanje zašto nisu u zatvoru oni koji su opljačkali i stanovnike i našu državu", kazao je Tadić.

Ono što je, po njegovom mišljenju, nesumnjivo u ovom trenutku jeste da Srpska napredna stranka, kako kaže, posmatra svoje koalicione partnere.

"Činjenica da njihovi koalicioni partneri svu krivicu svaljuju na Demokratsku stranku, sa kojom su doskora bili u koaliciji, i za Srpsku naprednu stranku, ljude koji imaju ozbiljno političko iskustvo, to svedoči da će i njih tako izdati. I izneveriti u narednom koraku", uveren je Tadić.

"Teška je situacija. Delom je nasleđena, ali ova vlada ne sme da kuka kako je mogla da uradi bolje, ali je država bila pred bankrotom, a pri tom to nije istina. Zato nova vlada ne treba da svaljuje krivicu na prethodnu, nego da rešava ono što je njihov posao, jer prethodna vlada više ne funkcioniše. Funkcioniše ova vlada i građani moraju od ove vlade da vide rezultate."
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tadić o Vladi: Ko će koga izneveriti

Izvor: Mondo, 31.Okt.2012

Činjenica je da koalicioni partneri SNS svu krivicu svaljuju na DS, sa kojom su doskora bili u koaliciji. Za SNS, ljude koji imaju ozbiljno političko iskustvo, to svedoči da će i njih tako izdati. I izneveriti u narednom koraku, kaže Boris Tadić...Lider Demokratske stranke Boris Tadić ocenjuje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.