Vlada još ćuti o milionima za Jeremićevu kancelariju u UN

Izvor: Blic, 07.Jul.2012, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada još ćuti o milionima za Jeremićevu kancelariju u UN

Tehnička vlada Mirka Cvetkovića ni juče nije preispitala svoju odluku da šefu diplomatije Vuku Jeremiću odobri 2,9 miliona dolara za platu i troškove do kraja godine za potrebe predsedavanja GS Ujedinjenih nacija. U Demokratskoj stranci nezvanično kažu da je Boris Tadić naložio da se ta odluka poništi.

Vlada se povodom skandala sa Jeremićevim troškovima još nije ni oglasila. Ne zna se na osnovu čega su ministri jednoglasno na telefonskoj sednici, 24. maja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doneli odluku da je potrebno iz budžeta odobriti toliki novac koji ukazuje na to da bi do kraja Jeremićevog mandata u Njujorku bilo izdvojeno više od sedam miliona dolara. Mediji su juče objavili da je, na primer, švajcarski diplomata Jozef Dijas koji je predsedavao GS UN 2010. godine potrošio ukupno 900.000 evra za godinu dana, a da je taj posao obavljao bez nadoknade.

- Pitanje je da li je postojao pravni osnov da Jeremiću odobre novac pre nego što je izabran. Takođe, kapacitet tehničke vlade je da rešava hitna pitanja, a ne da određuje kako će naredna vlada raspolagati budžetom. Iz odluke se ne vidi zbog čega je izdvojen toliki novac, da li je to opravdano, da li je korisno, luksuzno.

Nema ničega na osnovu čega se može zaključiti da li je trošak opravdan i bojim se da oni to nisu ozbiljno ni razmatrali - kaže za “Blic” Nemanja Nenadić, direktor “Transparentnosti Srbija” i poziva Vladu da objavi predlog na osnovu kog je usvojen zaključak Vlade.

Nenadić ističe da način na koji je otkriveno da će Srbiju Jeremićeva promocija u GS UN koštati više od sedam miliona dolara ukazuje na veći problem - da se odluke o raspolaganju budžetskim novcem otkrivaju zahvaljujući sukobima unutar partija, a ne redovnim putem.

Kerim: Iz budžeta 700.000 dolara

Makedonski diplomata Srđan Kerim, koji je predsedavao GS UN od 2007. do 2008, izjavio je juče za “Blic” da je iz budžeta Makedonije za ukupne troškove plaćeno oko 700.000 dolara, a da su UN dale oko 300.000 dolara. On kaže da su ukupna potrošena sredstva za vreme njegovog mandata bila između 13 i 15 odsto od sume koja se pominje u vezi sa Srbijom.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada još ćuti o milionima za Jeremićevu kancelariju u UN

Izvor: BKTV News, 07.Jul.2012

Tehnička vlada Mirka Cvetkovića ni juče nije preispitala svoju odluku da šefu diplomatije Vuku Jeremiću odobri 2,9 miliona dolara za platu i troškove do kraja godine za potrebe predsedavanja GS Ujedinjenih nacija. U Demokratskoj stranci nezvanično kažu da je Boris Tadić naložio da se ta odluka...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.