Vlada Srbije ima devet luksuznih objekata

Izvor: Blic, 31.Mar.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije ima devet luksuznih objekata

Predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je da premijere Hrvatske i Slovenije, Jadranku Kosor i Boruta Pahora, ugosti u petak u smederevskoj vili “Zlatni breg”.

To je jedan od ukupno devet rezidencijalnih objekata u vlasništvu Vlade Srbije izabran verovatno i zbog toga što je pitanje da li bi u nekom od preostalih osam, bez velikih priprema, predsednik uopšte mogao da primi goste.

Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raspolaže sa ukupno devet rezidencijalnih objekata: dve vile u Beogradu, u Lackovićevoj 10 i Užičkoj 38, u Topoli, tačnije u Nacionalnom parku "Oplenac” ima tri: „Glavna vila", vila "Grm” i vila "Šumadija”, na Fruškoj gori, takođe u Nacionalnom parku, nalazi se „Glavna vila", a u Vrnjačkoj Banji vila "Kopaonik”.

U Smederevu, koji je izabran za susret regionalnih lidera, pored velelepne vile "Zlatni breg” nalazi se pomoćna zgrada, takođe reprezentativan objekat, "Seoska kuća”.

Gotovo polovina ovih objekata izgrađena je za vreme dinastija Obrenović i Karađorđević. Održavanje zgrada je skupo, pa je Vlada Srbije 2008. godine oformila radnu grupu za popis stanja u rezidencijalnim objektima, a jedan od zadataka joj je bio i da donese odluku da li su oni potrebni kao mesto za sastanke, ili bi brigu o njima trebalo da se prepusti Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Vila Zlatni breg

Vila Zlatni breg

Vila Zlatni breg

"Zlatni breg" često koriste za snimanje serija i filmova

Vila "Šumadija" na Oplencu

Vila "Kopaonik" u Vrnjačkoj banji

Vila u Lackovićevoj 10 u Beogradu

Od svih devet, vila "Zlatni breg” je najpoznatija letnja rezidencija koju je Miloš Obrenović počeo da gradi 1831. godine. Većinu vremena vila je prazna i zatvorena, u njoj se ne organizuju ni turistički obilasci. U poslednje vreme često je koriste kao ambijent i dekor za filmove i televizijske serije i drame.

Stanovnici Smedereva, koji ovih dana sa ne baš mnogo pažnje prate najave o susretu Tadić-Pahor-Kosor, sećaju se da je ova vila ugostila mnoge, od Staneta Dolca, Draže Markovića, preko Mirka Marjanovića, Vlajka Stojiljkovića, Jovice Stanišića, Mirka Cvetkovića, do Dijega Maradone.

- Sećam se kad je onomad jednom dolazio Tito, da su za noć asfaltirali deo puta od Grocke do Smedereva, jer je bila kocka, pa su bile neke kvrge i rupčage kod Brestovika. Bilo bi lepo i sad nešto da urade, da vidimo neku vajdu od svega.

Vile DIPOS-a

Vlada Srbije ima u svom vlasništvu još 441 objekat kojim upravlja DIPOS, ali koji se ne vode kao rezidencijalni objekti. Reč je o vilama, stanovima, garažama i poslovnom prostoru, koji su najčešće dati u zakup stranim predstavništvima u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.