Vlada Srbije: Sud pravde izbegao odgovor

Izvor: Press, 23.Jul.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije: Sud pravde izbegao odgovor

Vlada Srbije na jučerašnjoj vanrednoj sednici kojoj je prisustvovao i predsednik Boris Tadić usvojila je izveštaj pravnog tima koji je zaključio da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova
Vlada je najavila i da će vrlo brzo poslati izaslanike u 55 zemalja kojima će objasniti stavove Srbije o Kosovu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da će u Generalnoj skupštini UN tražiti nove pregovore. Premijer Mirko Cvetković rekao je posle sednice da Srbija ostaje privržena politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta uz korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava.
- Odlučili smo da svoje stavove o Kosovu branimo na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, na kojoj će Srbija podneti predlog rezolucije sa ciljem da se to pitanje reši putem pregovora i uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Od Skupštine ćemo tražiti da podrži predlog rezolucije pre nego je predlož imo u UN - rekao je Cvetković.
Šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da je posle odluke MSP „otvorena Pandorina kutija" jer sada secesionistički pokreti širom sveta mogu veoma široko tumačiti pitanje secesije.
- Pitanje secesije mora se zatvoriti diskusijom u Generalnoj skupštini UN - rekao je Jeremić.
Na pitanje da li odluku MSP doživljava kao lični neuspeh, Jeremić je odgovorio odrično. Odgovarajući na pitanje šta Srbija očekuje od sednice Generalne skupštine UN, Jeremić je rekao da ne veruje da će većina zemalja podržati nezavisnost Kosova.
- Ako bi većina u Generalnoj skup- štini UN podržala Kosovo, onda bismo nakon toga živeli u drugačijem svetu nego što je danas, a ja ne verujem da će se to desiti - rekao je Jeremić na engleskom jeziku odgovarajući na pitanje britanskog novinara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.