Važan znak podrške Srbiji

Izvor: Blic, 07.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važan znak podrške Srbiji

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro uručio je juče u Beogradu srpskom predsedniku Borisu Tadiću „Mapu puta" za liberalizaciju viznog režima sa Srbijom, istakavši da taj dokument predstavlja „jasan i snažan" dokaz podrške Srbiji i njenoj evropskoj perspektivi. Baro je prilikom uručivanja „Mape puta" rekao da je cilj dijaloga koji će uslediti između EU i Srbije da se svim građanima Srbije omogući pristup evropskom prostoru bez ograničenja, ocenivši da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je to zajednički cilj EU i Srbije.

Tadić je zahvalio Barou, istakavši da je ponuđena „Mapa puta" veoma važna za građane Srbije, ali i „za sadašnji momenat imajući u vidu odnose EU i Srbije".

„To je snažna poruka građanima da Srbija treba da postane članica EU i da su dobrodošli u evropsku zajednicu naroda", rekao je Tadić i dodao da je Srbija spremna da što pre ispuni sve uslovi kako bi građani mogli da već 2009. putuju bez viza u EU.

Tadić je ocenio da to što je Srbija za samo tri meseca uspela da usaglasi plan liberalizacije viznog režima svedoči o njenim velikim administrativnim kapacitetima za približavanje EU. On je istakao da je Srbija odlučna da u najskorije vreme ispuni sve obaveze predviđene planom liberalizacije viznog režima kako bi građani naše zemlje već sledeće godine mogli da bez bilo kakvih prepreka putuju u zemlje EU. Uručenju „Mape puta" prisustvovao je i ministar pravde Dušan Petrović.

Đelić: Do kraja godine ukidanje viza

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić ocenio je juče da predajom plana EU za liberalizaciju viznog režima u Srbiji predstavlja realnost da se do kraja godine ukinu vize za naše građene. Đelić je podsetio da su usvojeni zakoni o putnim ispravama i azilu, a da su pripremljeni zakonski predlozi koje će usvojiti veoma brzo budući skupštinski saziv - zakoni o zaštiti ličnih podataka, o granici i položaju stranaca.

- Današnji dan želim da posvetim ministru Draganu Jočiću, jer je on i „njegovo" ministarstvo imalo velike zasluge u ovom činu i želim da se što pre oporavi i vrati u javni život - rekao je Đelić i Barou uručio model novog srpskog pašosa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija dobila mapu puta za liberalizaciju viza s EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2008

Potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barros  uručio je danas u Beogradu srpskom predsjedniku Borisu Tadiću "mapu puta" za liberalizaciju viznog režima sa Srbijom, istaknuv&scaron;i  da taj dokument predstavlja "jasan i sn ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Beograd dobio "mapu puta" za liberalizaciju viznog režima sa EU

Izvor: Southeast European Times, 09.Maj.2008, 01:37

08/05/2008..BEOGRAD, Srbija -- Potpredsednik Evropske komisije (EK) zadužen za transportnu politiku Žak Baro boravio je u sredu (7. maja) u Beogradu, gde je predsedniku Borisu Tadiću dao "mapu puta" za liberalizaciju viznog režima Srbije sa EU. Baro je rekao da dokument pruža "jasan i snažan" dokaz...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.