VAC: Srbijo, ćao!

Izvor: Press, 15.Jun.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC: Srbijo, ćao!

Nemačka medijska kompanija VAC saopštila da je pismeno obavestila predsednika Srbije Borisa Tadića da se „postupno povlači" iz naše zemlje Nemačka medijska grupa VAC saopštila je juče da je „odlučila da okonča svoj angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje". Ova odluka usledila je dan pošto je Press objavio informaciju da je VAC u pismu predsedniku Borisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Tadiću najavio odlazak iz Srbije ukoliko im ne pomogne da preuzmu „Večernje novosti".Press je objavio i da je VAC, pre ovog pisma, preko uticajnih ljudi u Srbiji usmeno preneli poruku predsedniku Tadiću da od njega očekuju pomoć u preuzimanju „Novosti", inače će se uz „veliki buku" povući iz Srbije, odnosno da će lobirati kod nemačkih kompanija da ne ulažu u našu zemlju.
Šta je tačno, a šta netačno
Portparol VAC-a Pol Binder kaže da su „tvrdnje da VAC grupa hoće da izvrši pritisak na nekoga u potpunosti izmišljene" i izrazio nadu da „VAC zemlju neće napustiti u svađi, uprkos velikim teškoćama i javnim klevetama". Ali je i priznao da su „informacije koje kruže Beogradom delimično tačne".
- Tačno je da se direktor VAC-a Bodo Hombah obratio pismom predsedniku Borisu Tadiću u kome je opisao iskustva te medijske kuće kao investitora u Srbiji i najavio da će VAC povući svoje investicije iz nje i krenuti sa prodajom svojih učešća u srpskim firmama. Pomenute prodaje bi trebalo da se vrše uz konkretne uslove i cene, uz očuvanje ekonomskih prava i interesa VAC grupe - navodi Binder.
On dodao je da je Hombah „predsednika Tadića zamolio da pomogne VAC grupi kako bi njen izlazak bio propraćen od strane državnih organa i službi u skladu sa zakonom i na fer način". U tom pismu „Hombah je predsedniku Tadiću izrazio svoje lično poštovanje i priznanje".
Predstavnik VAC-a u Srbiji Mark Vinterfeld, koji pre dva dana nije želeo da govori o pismu koje je VAC uputio predsedniku Tadiću, kaže da je „Press naterao VAC da javno saopšti odluku o povlačenju iz Srbije".
VAC: Odluka o odlasku iz Srbije doneta nedavno
- Odluka da VAC napusti Srbiju doneta je pre izvesnog vremena. Ne bismo je javno saopštili da Press nije izneo neistine,  jer VAC je privatna kompanija i javnost ne mora da zna za naše poteze.
Tačno je da je VAC poslao predsedniku Tadiću pismo, ali nije istina da ga kompanija ucenjuje. Naprotiv, u pismu smo ga samo obavestili da je VAC doneo odluku o povlačenju i da država Srbija tu ne može ništa da promeni. Ovim saopštenjem branimo integritet VAC-a i predsednika Tadića - kazao je Vinterfeld.
Šef pres službe predsednika Republike Jasmina Stojanov nije za Press želela da komentariše povlačenje VAC-a.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.