Uvrede na račun predsednika Srbije

Izvor: B92, 02.Sep.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvrede na račun predsednika Srbije

Beograd -- Skupština Srbije završila je rad bez rasprave o dnevnom redu. Poslanici SRS-a ceo dan se javljali po povredi Poslovnika.

Poslanici SRS-a uputili su za skupštinskom govornicom više uvreda i kletvi na račun predsednika Srbije Borisa Tadića. "Neka mu se seme zatre, neka ga sunce nikad ne ogreje, neka ga stigne božja kazna. Tadić je najveći izdajnik. Svakoga će jednog dana kletva da stigne", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je poslanica SRS-a Nataša Jovanović. Predsedavajuća nije prekinuila Jovanovićevu dok je izgovarala te reči.

Jovanovićeva je rekla da "srpska kletva nikad ne zastareva" i navela da su poslanici "valjda" to učili u osnovnoj i srednjoj školi.

Jovanovićeva je kazala da je Tadić "omražen od svakog Srbina" i optužila stranke vladajuće koalicije da učestvuju u "zaveri protiv srpskog naroda", da žele da demonstriraju silu, da pokažu "da su pravi tirani".

Istovremeno je iznela niz hvala na račun haškog optuženika Radovana Karadžića i lidera SRS-a Vojislava Šešelja nazivajući ih srpskim junacima.

U optužbama joj se pridružila stranačka koleginica Vjerica Radeta navodeći da je Tadić, a ne radikali, taj koji opstruiše sednicu Skupštine Srbije.

"Taj prokleti (Tadić) je odgovoran i za smrt Ranka Panića i za ovo što se desilo na dan mitinga (SRS-a, 29. jula). Za sve je odgovoran diktator Tadić", rekla je Radeta.

Ona je navela da će suze majke demonstranta Ranka Panića "stići sve koji su učestvovali u njegovom ubistvu".

"Njena vrata je Boris Tadić trajno zatvorio. Ne može to proći bez prokletstva koje je uvek pratilo srpske izdajnike. Proklet bio i svaki radikal, i rod i porod, koji se ikad sastao sa Tadićem posle sramne isporuke Karadžića Hagu", poručila je Radeta.

Ona je optužila Tadića da se sprema da "proda" Vojvodinu, dok je ubijenog premijera i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića nazvala "mafijaškim premijerom".

Upućeni u odnose u Srpskoj radikalnoj stranci tvrde da su pretnje kletvama radikalima koji sarađuju i sastaju se sa Tadićem zapravo poruke koje lider SRS-a Vojislav Šešelj preko svojih poslanika upućuje Tomislavu Nikoliću jer je, navodno, nezadovoljan načinom na koji Nikolić vodi stranku.

Ovakve tvrdnje, međutim, niko od poslanika radikala, pa ni Nikolić ni Jovanovićeva, nisu želeli da komentarišu.

Na uvrede i kletve radikala reagovao je poslanik Aleksandar Jugovic iz Srpskog pokreta obnove.

"Pogotovo protestvujem na izlaganje Nataše Jovanović u kome je ona klela predsednika Srbije, instituciju, samim tim rušila ustavni poredak i molim državne organe da reaguju po tom pitanju”, rekao je Jugović za govornicom.

Narodni poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz rekao je danas da "u kletvama i uvredama" koje su za skupštinskom govornicom izneli radikali ne vidi ništa sporno jer to tretira kao način obraćanja.

"Ko se plaši kletve, plaši se. Ko je sujeveran, sujeveran je. Ko nije, nije. Ja s tim nemam problem", kazao je Šormaz.

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je danas da su uvrede i kletve koje su poslanici radikala izneli danas za skupštinskom govornicom "težak govor mržnje".

"Takav govor poziva na neprijateljstvo među građanima i u izvesnoj meri opravdava one koji možda misle da to neprijateljstvo treba iskazivati i na ozbiljniji način", rekla je Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije u Skupštini Srbije Branko Ružić ocenio je da su kletve koje su poslanici Srpske radikalne stranke izrekli danas za skupštinskom govornicom "u maniru" te stranke.

"To je manir koji je njima imanentan. Kletve koje su upućene političkim oponentima nešto je što pothranjuje maštu biračkog tela. To je, izgleda, u Srbiji legitimno", kazao je Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov ocenila je da ponašanje radikala na današnjoj sednici Skupštine Srbije "prevazilazi sve granice pristojnosti i predstavlja kršenje zakona i Ustava Srbije".

Sednica Skupštine Srbije biće nastavljena sutra od 10 sati.

Rasprava o Poslovniku

Skupština Srbije danas je u 10 sati nastavila sednicu na čijem je dnevnom redu više važnih međunarodnih sporazuma.

Skupština Srbije počela je danas rad posle više od mesec dana pauze ali su, umesto razmatranja tačaka koje su na dnevnom redu, poslanici Srpske radikalne stranke počeli da izlaze za govornicu ukazujući na povrede Poslovnika o radu.

Uprkos najavama predsednice parlamenta da će tokom popodnevne pauze pokušati da se dogovori sa poslaničkim grupama o normalizaciji rada parlamenta i u nastavku sednice poslanici SRS javljaju se reklamirajući povredu Poslovnika.

Kako deblokirati Skupštinu?

Uprkos tome što značajni sporazumi i međunarodni krediti čekaju na ratifikaciju, poslanici Skupštine Srbije i dalje ne raspravljaju o dnevnom redu.

Vladajuća koalicija i opozicija prebacuju odgovornost sa jednih na druge, a politički analitičari smatraju da je u interesu svih da parlament što pre nastavi sa radom jer je blokada nanaela već dovoljno štete.

Više o ovoj temi čitajte u posebnoj vesti.

Parlament je na početku konstatovao da je prestao da važi poslanički mandat Željku Vasiljeviću sa liste SPS-PUPS-JS i Milošu Simonoviću za liste "Za evropsku Srbiju" zbog prelaska na drugu dužnost.

Skupština Srbije je u poslepodnevnom delu zasedanja mandate narodnim poslanicima Saši Dujoviću sa izborne liste SPS-PUPS-JS i Dušanu Milisavljeviću sa izborne liste Za Evropsku Srbiju, koji su zamenili Vasiljevića i Simonovića.

Skupština je konstatovala i da je poslanik SRS-a Dragan Tasić preminuo. Poslanici opozicije najavili su da će insistirati da parlament razmatra njihove teme umesto dnevnog reda.

Na kraju današnje rasprave, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila je poslanike da je razgovarala s ministrom policije Ivicom Daćiem koji joj je rekao da radna grupa koju je formirao MUP još radi, ali da će izveštaj zbivanjima na mitingu SRS-a 29. jula biti gotov do kraja ove sedmice.

Đukić-Dejanović je navela da će nakon toga, kako ju je obavestio Dačić, biti preduzete najstrože mere protiv onih koji su prekoračili ovlašćenja i izazvali smrt Ranka Panića, učeniska mitinga.

O deblokadi parlamenta juče nije postignut dogovor na konsultacijama predsednice Slavice Đukić-Dejanović sa šefovima poslaničkih grupa.

Radikali su ranije najavili i da će traziti da se zakaže nova sednica na kojoj bi jedina tačka bila ratifikacija energetskog sporazuma sa Rusijom.

S druge strane, Liberalno demokratska partija tražila je na konsultacijama da se izvrši korekcija dnevnog reda sednice parlamenta, ali sa predlogom da jedina tačka bude ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Iz Demokratske stranke Srbije najavljeno je da će oni na sednici potrošiti "malo vremena" na događaje van parlamenta, poput kršenja izborne volje Beograđana, smrti demonstranta Ranka Panića posle mitinga SRS-a i povratak ambasadora u zemlje EU koje su priznale

nezavisnost Kosova.

Izvinjenje zbog tonskih smetnji

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović pročitala je izvinjenje koje je danas direktor Televizije Beograd Nikola Mirkov uputio zbog tonskih smetnji koje su nastale u direktnom prenosu tokom izlaganja poslanika Velimira Ilića.

"Do mešanja tona Prvog i Drugog programa Radiotelevizije Srbije tokom izlaganja narodnog poslanika Velimira Ilića došlo je usled greške tonskog realizatora prenosa", navodi se u izvinjenju Mirkova upućenom predsednici parlamenta i poslaniku Iliću.

Tokom direktnog prenosa sednice Skupštine Srbije danas je emitovan i kajron sa izvinjenjem Mirkova predsednici parlamenta i poslaniku Iliću.

Na dnevnom redu sednice prva tačka je ratifikacija Sporazuma sa EU o stabilizaciji i pridruživanju, druga je ratifikacija energetskog sporazuma s Rusijom, treća potvrđivanje finansijskih sporazuma za više projekta u Srbiji, a četvrta i poslednja je vladin predlog rezolucije o Kosovu.

Sednica Skupštine počela je sredinom jula, ali je posle četiri dana prekinuta. Za to vreme poslanici nisu nu počeli da raspravljaju o tačkama koje su na dnevnom redu i jedino su uspeli da usvoje dnevni red, jer su se poslanici opozicije sve vreme javljali da reklamiraju povredu Poslovnika.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović održala je juče konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa, ali na njima nije postignut dogovor o tome na koji će način sednica biti nastavljena, već je samo dogovoreno da se "političke konsultacije" nastave do početka zasedanja.

Predstavnici Srpske radikalne stranke su i posle konsultacija najavili da će sa skupštinske govornice tražiti da prvo dobiju odgovore o pogibiji demonstranta Ranka Panića i hapšenju haškog optuženika Radovana Karadžića. Oni su ranije najavili i da će tražiti da se zakaže nova sednica na kojoj bi jedina tačka bila ratifikacija energetskog sporazuma sa Rusijom.

DS: Maksimalno strpljenje

Poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je danas novinarima da će svi biti gubitnici zbog onoga što se događa u Skupštini i navela da očekuje od poslanika opozicije i vladajuće većine da shvate odgovornost koju imaju.

Trivanova je novinarima u Skupštini Srbije rekla da opozicija mora da shvati od kolike su suštinske važnosti tačke koje su na dnevnom redu.

"Opozicija mora da shvati da u ovom trenutku građani trpe zbog nesprovođenja kreditnih aranžmana koji stoje u skupštini i da Srbija trpi međunarodnu štetu zbog gasnog sporazuma koji nije ratifikovan sa Rusijom i zato što nije ratifikovan SSP", rekla je Trivanova.

Ona je navela da će vladajuća koalicija pokazati maksimalno strpljenje da se nađe kompromis i dođe do dogovora sa opozicijom jer, kako je navela, to je veoma važno za Srbiju i njene građane.

Trebješanin: Primitivizam i nemoć

Psioholog Žarko Trebješanin izjavio je da korišćenje kletvi u političke svrhe najbolje pokazuje primitivizam i nemoć onih koji kunu.

"Kada čovek nema šta drugo, on onda kune. Danas, u XXI veku, koristiti kletvu u političke svrhe, i to putem medija, neodgovorno je i primitivno", rekao je Trebješanin povodom kletvi koje su poslanice Srpske radikalne stranke uputile na račun predsednika Srbije Borisa Tadića.

Trebješanin je rekao da je kod kletvi bitna vera u magično dejstvo reči i da iza toga stoji arhaično verovanje da kada je reč izgovorena sa dovoljnim emocionalnim nabojem u vidu kletve, to stiže onog kome je namenjena.

Trebješanin je naveo da su kletve vid narodnog stvaralaštva, ali da su za skupštinskom govornicom zloupotrebljene u političke svrhe i da su za to iskorišćeni masovni elektronski mediji.

Izvestioci SE u Skupštini

Predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović razgovarala je danas sa izvestiocima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Čarlsom Gorensom i Andreasom Grosom o političkoj situaciji u Srbiji i radu srpskog parlamenta.

Svrha posete je upoznavanje sa izvršavanjem obaveza koje je Srbija preuzela pristupanjem Savetu Evrope, a radi okončanja izveštaja za jesenje zasedanje Evropskog parlamenta, navedeno je u saopštenju Skupštine Srbije.

Posmatrači Saveta Evrope interesovali su se za mogućnosti povećanja efikasnosti rada srpskog parlamenta i pokazali spremnost da pomognu u pripremi novog skupštinskog poslovnika po iskustvu rada parlamenata drugih država.

Predsednica parlamenta obavestila je izvestioce Saveta Evrope da je do zastoja u radu tog tela došlo zbog male parlamentarne većine i usled neusklađenosti pojedinih poslovničkih odredaba.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština: Radikali bacaju kletve na Tadića

Izvor: Mondo, 02.Sep.2008

Poslanici SRS uputili su danas za skupštinskom govornicom više oštrih kritika, pa i kletvi na račun predsednika Srbije i obećali da neće dozvoliti da se pređe na dnevi red dok se ne rasvetle događaji sa mitinga SRS. Za DSS kletve su OK. Vladajuća većina poručuje da nema ništa protiv utvrđivanja...

Nastavak na Mondo...

Nastavak sednice uz kletve i kritike na račun Tadića

Izvor: TV Avala, 02.Sep.2008

Poslanici Srpske radikalne stranke uputili su danas za skupštinskom govornicom više oštrih kritika, pa i kletvi na račun predsednika Srbije Borisa Tadića i svakog ko sa njim sarađuje.

Nastavak na TV Avala...

Šta su "kletve" i kako se koriste za skupštinskom govornicom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2008

BEOGRAD - U nastavku sednice Skupštine Srbije poslanici Srpske radikalne stranke uputili su za skupštinskom govornicom više uvreda i kletvi na račun predsednika Srbije Borisa Tadića..."Neka mu se seme zatre, neka ga sunce nikad ne ogreje, neka ga stigne Božja kazna. Tadić je najveći izdajnik....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

KLETVAMA NA BORISA TADIĆA

Izvor: Press, 02.Sep.2008

Poslanice SRS-a Nataša Jovanović, Vjerica Radeta i Gordana Pop-Lazić bacile sa skupštinske govornice salvu kletvi na predsednika Tadića i njegovu decu. .Potpredsednica Skupštine Srbije Nataša Jovanović i poslanice SRS-a Vjerica Radeta i Gordana Pop-Lazić uputile su juče sa skupštinske...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.