Uručene medalje za hrabrost

Izvor: Studio B, 19.Mar.2012, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene medalje za hrabrost

Deset pripadnika MUP-a Srbije i jedan građanin dobili Srebrne medalje za hrabrost, kojim ih je odlikovao predsednik Srbije Boris Tadić. Medalje im je uručio ministar policije Ivica Dačić.

Odlikovanja su u Palati Srbija uručena su pripadnicima MUP-a Aleksandru Markoviću, Milanku Obrenoviću, Milanu Živojinoviću, Vedranu Taškoviću, Draganu Stanojloviću, Zoranu Gajiću, Branislavu Stojanoviću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Nemanji Hadžiću, Saši Ceroviću i Miloradu Filipoviću, kao i građaninu Bojanu Gajiću.

Kada je u oktobru prošle godine pošao da preda dnevni pazar, Bojan Gajić nije slutio da će ostati bez oka. Pri izlasku iz banke primetio je razbojnike, obavestio patrolu policije u blizini i sa njima utrčao u banku. Pljačkaši su zapucali i ranili policajce. Jedan od njih, Slobodan Cvetić, kasnije je preminuo. Ranjen je i Bojan koji je uspeo da savlada pljačkaša.

"Ja sam ležao kada je došao s pištoljem i hteo je da me ubije. Hteo je da me dokrajči, ali sam brzo odreagovao i oteo mu pištolj. Udario sam ga par puta u glavu i držao dok nije došla policija", priseća se Gajić. Smatram da je to bila moja obaveza, kaže Gajić, i napominje da bi opet isto uradio.

Za hrabrost prilikom obavljanja dužnosti odlikovani su policajci i komandir druge čete Odreda Žandarmerije u Beogradu, jer su sprečili da osuđeni članovi zemunskog klana Sretko Kalinić i Željko Milovanović pobegnu iz zatvora.

Nemanja Hadžić iz Žandarmerije kaže da je ovo veliki dan za njega, ali i celu jedinicu. "Velika mi je čast da sam odlikovan od strane države kojoj služim. Još jednom smo pokazali da Žandarmerija, maksimalno profesionalno, izvršava nasjloženije zadatke koji se pred stave", rekao je Hadžić.

U najgorim vremenskim uslovima iz zavejanih krajeva pčinjskog okruga spasao je 60 života. Komandant vatrogasno spasilačkog bataljona u Vranju Vedran Tašković kaže da mu je priznanje podstrek da bude požrtvovaniji. "Hteo bih da se zahvalim svim kolegama vatrogascima jer je ovo ujedno priznanje za sve njih jer su svi oni dali doprinos u tom spašavanju", naglasio je Tašković.

Ministar Dačić podsetio je da je u proteklih 20 godina oko hiljadu pripadnika MUP-a izgubilo život na dužnosti i da mu je čast što je uručio priznanja hrabrima, koji su dali lekciju humanosti i ostali verni pravim vrednostima.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.