UNS: Tadić neinformisan

Izvor: Blic, 07.Apr.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Tadić neinformisan

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je danas zabrinutost zbog činjenice da predsednik Srbije Boris Tadić nije upoznat sa dramatičnim položajem novinara i opasnostima sa kojim se suočavaju i najozbiljniji mediji u zemlji.

Prema oceni UNS, iz intervjua Tadića "Večernjim novostima" jasno proizlazi da on misli da je i dalje na snazi antievropski zakon o medijima koji je on ekspresno potpisao na dan donošenja, 31. avgusta 2009.godine.

"Zakon o izmenama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dopunama Zakona o javnom informisanju najvećim delom je proglašen neustavnim još u julu prošle godine i njegove drakonske kazne prestale su da važe", podseća UNS.

Kako se ističe u saopštenju, zakon ni u jednom slučaju nije primenjen ni dok je bio na snazi, jer pravosuđe očigledno nije bilo spremno da drakonski kažnjava novinare u formi privrednih prestupa.

Tadić je "Večernjim novostima" rekao da vidi da se kaznama ugrožavaju mediji, "a cilj nije bio da se mediji gase, nego da se uspostavi odgovornost" i da zato "treba ozbiljno sagledati da li su potrebne neke izmene tog zakona, jer ovo

što se dešava me zabrinjava".

Kažnjavanje lista "Danas" rezultat je pogrešne primene Zakona o javnom informisanju usvojenog u proleće 2003.godine, u delu koji se odnosi na solidarnu odgovornost sa drugim medijima, ocenjuje UNS.

Rešenje problema u medijskoj sferi, koju Tadić u intervjuu naziva "vrlo osetljivom oblašću", iziskuje daleko ozbiljnije praćenje i veću posvećenost i odgovornost

vlasti, konstatuje UNS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.