Todorić: Važno je da baš Tadić bude premijer

Izvor: S media, 23.Maj.2012, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić: Važno je da baš Tadić bude premijer

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić smatra da su Tomislav Nikolić i Boris Tadić osobe sa najvećim političkim legitimitetom u Srbiji, i da bi zato odluka Tadića da prepusti mesto premijera nekom drugom stvorila krizu legitimiteta buduće vlade.

Todorić je, u autorskom tekstu u "Politici", ocenio da je Srbiji, s obzirom na izazove koji je očekuju, prekopotreban >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << balans između dva pola vlasti - Andrićevog venca i Nemanjine.

"Slaba vlada ne bi bila u stanju ni da približno uspešno prebrodi izazove. Uspeh vlade će biti srazmeran nivou kontrole od strane parlamenta i predsednika ali da to ne ugrozi njenu efikasnost. Odluke o pravljenju vlade treba donositi držeći na umu sve probleme koje imamo i koji nas čekaju", navodi Todorić u tekstu pod naslovom "Zašto Tadić treba da bude premijer".

Dačić: Čekamo da DS predloži mandatara (IZ ČASA U ČAS)

Ljajić:Imam negativno iskustvo sa kohabitacijom

Dačić i Nikolić već razgovarali o mogućoj koaliciji

Prema njegovim rečima, Srbija treba da pođe putem jačanja parlamenta, stvaranja jevtine i efikasne vlade i uspostavljanja odnosa kohabitacije između predsednika i premijera, što će političare primorati da daju svoj maksimum u vođenju države.

On je istakao da predsednik države ne može da efikasno kontroliše vladu ukoliko i premijer pripada istoj političkoj opciji, jer, primećuje Todorić, kako može predsednik da na odgovornost pozove premijera kojeg je sam postavio a da pri tom sebi ne "puca u nogu".

"Zato treba reći da je kohabitacija od 2004. do 2008. bila veoma značajna za demokratsku konsolidaciju Srbije i da je uz sve poznate mane bila mnogo bolje rešenje od drugih mogućih", smatra Todorić.

(Tanjug/ Politika)
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.