Tadić uručio oficirske sablje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić uručio oficirske sablje

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić uručio je danas, na svečanosti u Domu Narodne skupštine, oficirske sablje oficirima koji su uspešno završili 53. klasu Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Generalštabno usavršavanje završila su 44 oficira, odnosno 39 iz Vojske Srbije i pet oficira iz inostranstva - po jedan iz Rusije i Makedonije i tri iz Bosne i Hercegovine.

Načelnik te škole pukovnik Miloljub Sretenović, obraćajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se predsedniku, ministru odbrane Draganu Šutanovcu i oficirima, rekao je da je uveren da je 53. klasa u potpunosti ispunila ciljeve školovanja i da Srbija dobija još jednu kvalitetnu generaciju generalštabnih oficira.

Sretenović je naveo da generalštabno usavršavanje predstavlja trenutno najviši nivo stručnog usavršavanja oficira, da se organizuje i realizuje kao redovno i da traje jednu školsku godinu.

On je kazao da su većinu sadržaja i programa generalštabnog usavršavanja oficira realizovali nastavnici Vojne akademije, uz angažovanje predavača iz sistema odbrane i gostiju iz zemlje i inostranstva.

Sretenović je objasnio i da su predavanja, kompatibilna s tim programom, održali i premijer Mirko Cvetković, ministar Šutanovac, ministar policije Ivica Dačić i drugi, a da je realizovano i studijsko putovanje u inostranstvo, odnosno u Belgiju, gde su polaznici, između ostalog, obišli spomen kompleks bitke kod Vaterloa.

U ime 53. klase oficira, gostima se obratio pukovnik Slavoljub Dabić, koji je zahvalio na poverenju, podršci i pomoći u realizaciji programskih sadržaja.

"Možete biti uvereni da smo uspešno ovladali neophodnim veštinama i znanjima, sagledali potrebe i probleme sistema odbrane i da ćemo dati svoj puni doprinos budućem radu na najodgovornijim dužnostima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane", rekao je on.

Svečanosti, koja je počela intoniranjem himne "Bože pravde", prisustvovali su predsednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-pukovnik Miloje Miletić, više ministara, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i rodbina i prijatelji oficira koji su završili školu.

Francusko priznanje srpskom oficiru

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral uručio je vojnom izaslaniku Srbije u Parizu od 2005. do 2009. godine, pukovniku Slavoljubu Dabiću visoko priznanje kojim ga je imenovao u rang oficira Nacionalnog reda za zasluge, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Teral je istakao da je pukovnik Dabić bio glavni pokretač obnove odnosa između Srbije i Francuske u oblasti odbrane, "pokazujući da uvek stoji na raspolaganju prilikom izvršavanja brojnih i teških zadataka".

"Umeo je da veoma brzo ostvari neophodne kontakte za razvoj naše vojne saradnje, uzimajući na sebe odgovornost za odvijanje misija na teritoriji na kojoj bio akreditovan, u Francuskoj", rekao je on.

Kako je naglasio Teral, energične prirode i diplomata sa odličnim znanjem francuskog jezika, Dabić je posebno cenjen zbog svog smisla za ostvarivanje kontakata, zbog umeća slušanja sagovornika i zbog održavanja veza sa francuskim vlastima.

"Uzimajući u obzir izvanredan kvalitet obavljenih zadataka u okviru razvoja odnosa poverenja između naše dve vojske, ali i zato što sam imao priliku da se sa njim sretnem u više navrata i što ga cenim kao čoveka i oficira, posebno mi je drago da imenujem pukovnika Dabića u rang oficira Nacionalnog reda za zasluge", naveo je on.

Pukovnik Dabić trenutno završava generalštabno usavršavanje u Školi nacionalne odbrane u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić uručio oficirske sablje

Izvor: Glas javnosti, 03.Jul.2010, 07:08

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić uručio je danas oficirske sablje oficirima koji su uspešno završili 53. klasu Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane...Tadić je na svečanoj ceremoniji koja je održana u Domu Narodne skupštine Srbije rekao da je Vojska Srbije posvećena...

Nastavak na Glas javnosti...

ĐELIĆ SE NALJUTIO JER NIJE DOBIO MESTO U PRVOM REDU

Izvor: Kurir, 03.Jul.2010

BEOGRAD - Svečano, uz himnu „Bože pravde“, s malo treme i govora i uz ljutnju Božidara Đelića, oficiri Vojske Srbije juče su u Domu Skupštine dobili sablje...Govor je održao predsednik Boris Tadić, ali njegov kraj nije sačekao ministar nauke. Pošto je nekoliko minuta zakasnio na ovu ceremoniju,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.