Tadić u četvrtak u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 02.Nov.2010, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u četvrtak u Hrvatskoj

Poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Ovčari i Paulin Dvoru zakazana za četvrtak, 4. novembar. Tadić će, zajedno sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, odati poštu žrtvama poslednjeg rata u Hrvatskoj.

Predsednik Srbije Boris Tadić posetiće u četvrtak, 4. novembra, zajedno sa hrvatskim šefom države Ivom Josipovićem, Vukovar i Paulin Dvor, gde će se dva predsednika pokloniti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žrtvama poslednjeg rata u Hrvatskoj.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor pozdravila je dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića u četvrtak u Vukovar.

Kosorova je u Dnevniku HTV-a rekla da Tadićev dolazak na mesto masovne grobnice na Ovčari doživljava kao odavanje počasti žrtvama u Vukovaru i da očekuje i nove podatke o nestalima.

Predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, govoreći za HTV o Tadićevom dolasku, ocenio je da je dobro što će Tadić biti u Vukovaru i što tamo dolazi na inicijativu predsednika Hrvatske, a dobro je što će tada u Vukovaru biti i premijerka Kosor.

Tadićev dolazak pozdravila je i Vesna Pusić, predsednica Nacionalnog odbora za pregovore Hrvatske i EU, koja će takođe biti u Vukovaru.

Podrška Tadićevom dolasku stiže iz svih stranaka i od najvećeg dela javnosti, izuzev male desničarske Hrvatske stranke prava i nekoliko marginalnih desničarskih stranaka i veteranskih udruženja.

Poseta predsednika Tadića će biti prva poseta jednog visokog državnog zvaničnika Srbije mestima na kojima su tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj počinjeni zločini nad pripadnicima dva naroda. Javnost u Srbiji i Hrvatskoj toj poseti daje istorijski značaj.

Predstojeća poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru je važan simbolički i civilizacijski potez, koji će pridoneti relaksaciji hrvatsko-srpskih odnosa, ocenjeno je iz kancelarije hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

Navodeći da je ovo prva poseta jednog srpskog predsednika Vukovaru, agencija Hina ističe da je u Josipovićevom kabinetu procenjuju kao logičan sled događaja, s obzirom na činjenicu da je Tadić bio u Srebrenici i da je "Ovčara još jedno veliko stratište koje nije moglo ostati zaobiđeno".

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo veruje da će dolazak Borisa Tadića i Iva Josipovića u taj grad biti "istorijski" i da će predsednici Srbije i Hrvatske poslati jasnu poruku da je rat završen, a dve zemlje spremne da budu dobri susedi.

Sabo je rekao da veruje da su upravo Tadić i Josipović dvojica lidera koji imaju snagu da naprave korak napred i pomognu žrtvama rata koje traže svoje najmlije, koji su nestali tokom rata.

"Susret dva čoveka, dva lidera koji apsolutno imaju snagu da učine iskorak, sigurno će omogućiti da se ubrzaju procesi i da se pronađu ti posmrtni ostaci onih porodica koje još uvek tragaju i samo žele pronaći svoje najmilije, da imaju grob gde će staviti cveće i zapaliti sveću", rekao je Sabo u intervjuu agenciji Tanjug.

U Paulin Dvoru je u decembru 1991. godine ubijeno 19 srpskih civila, a mesec dana ranije na poljoprivrednom dobru "Ovčara" je, po ulasku snaga JNA u Vukovar, ubijeno više od 200 hrvatskih civila i zarobljenika.

U Beogradu je, pred Većem za ratne zločine, za zločin na "Ovčari" kod Vukovara osuđeno 13 pripadnika teritorijalne odbrane, a u Hrvatskoj je za ubistvo civila u Paulin Dvoru osuđen Nikola Ivanković.

Haški tribunal je za zločin na "Ovčari" vodio postupke protiv nekadašnjih oficira JNA Veselina Šljivančanina, Mileta Mrkšića i Miroslava Radića, koji su bili poznati kao "vukovarska trojka". Šljivančaninu i Mrkšiću su izrečene višegodišnje zatvorske kazne, dok je Radić oslobođen.

Predstojeća poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru je značajan simbolički gest, ocenile su agencije Rojters i AP.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.