Tadić u Trstu

Izvor: RTS, 30.Mar.2012, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Trstu

Srbija je iz nekoliko razloga najpogodnija destinacija za italijanske investitore, rekao predsednik Srbije Boris Tadić na srpsko-italijanskom poslovnom forumu u Trstu. Predsednik regije Friuli-Venecija Đulija Renco Tondo potvrdio da je ta regija veoma zainteresovana da sarađuje sa Srbijom.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je, otvarajući italijansko-srpski biznis forum u Trstu, da je naša zemlja iz više razloga najprirodniji partner za ekonomsku saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i najpogodnija destinacija za italijanske investitore.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Trstu da je uveren u pobedu na predstojećim izborima u Srbiji.

Na pitanje novinara da li planira i kada da raspiše predsedničke izbore, Tadić je odgovorio: "Renco Tondo (predsednik regije Friuli-Venecija Đulija) i ja nastavićemo da sarađujemo i posle ovih izbora na svojim funkcijama".

"Srbija je od velike važnosti za Italiju, jer ima posebne sporazume o slobodnoj trgovini sa Kazahstanom, Rusijom, Turskom, Belorusijom, zemljama članicama Cefta, a uskoro i sa Ukrajinom", rekao je Tadić i podsetio da je reč o tržištu od preko 850 miliona stanovnika.

Obraćajući se učesnicima biznis foruma, koji su zajednički organizovale Srbija i italijanska regija Friuli-Venecija Đulija, Tadić je istakao da italijanske kompanije saradnjom sa Srbijom mogu da računaju na preimućstva koja pružaju takvi preferencijalni sporazumi i da na taj način zapravo očuvaju radna mesta u Italiji i doprinesu razvoju italijanske privrede.

Predsednik Srbije je ukazao da je potpuno izlišna debata da li Srbija oduzima radna mesta građanima Italije zato što italijanske kompanije investiraju u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, zemlje sa kojima Srbija ima povlašćene sporazume su upravo one zemlje koje proširuju svoja tržišta, što je svakako pogodnost za italijanske proizvođače.

Tadić je takođe ukazao na činjenicu da svaka nova italijanska kompanija koja dođe u Srbiju može da računa sa svojevsrnom logističkom strukturom, imajući u vidu da 30 odsto bankarskog sektora u Srbiji "pokrivaju" italijanske banke, da su ključna osiguravajuća društva u Srbiji italijanska, te da u našoj zemlji ima još niz drugih investicija koji italijanskim kompanijama čine poznatijim ambijent u kojem će da posluju.

"Tome bih dodao", rekao je Tadić, "i činjenicu da Srbija ima posebne odnose sa brojnim zemljama članicama Pokreta nesvrstanih, sa kojima Italija nema tako produbljene veze".

"Saradnja srpskih i italijanskih privrednika nema granice i moguća je u svim sektorima", konstatovao je predsednik Tadić i dodao da tehnološke inovacije čine sektor u kojem je posebno moguće zajednički napraviti veliki iskorak.

Prema njegovim rečima, postoje planovi za investicije u energetski sektor u Srbiji, pri čemu je podvukao da je neiskorišćen sektor proizvodnje energije iz biomase, te da su investicije u ovoj oblasti od strateškog značaja za Srbiju. Takođe, Tadić je izrazio želju za produbljivanjem saradnje u avioindustriji.

Zajednički projekti

Predsednik regije Friuli-Venecija Đulija Renco Tondo potvrdio je veliki interes te regije da sarađuje sa Srbijom.

Tadić i Tondo ocenili su da investicije italijanskih preduzeća u Srbiju doprinose očuvanju radnih mesta u Italiji.

Tondo je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da Italija može da ima koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini, koje Srbija ima sa drugim zemljama, a posebno sa Rusijom i Turskom.

On je ocenio da saradnja sa Srbijom može pomoći da mlada stručna snaga ostane u Italiji i da se ne seli u inostranstvo.

Tondo je u tom kontekstu pomenuo i memorandum o investiciji kompanije "Danijeli" u Srbiju, rekavši da će, na primer, i ta saradnja omogućiti zadržavanje mladih stručnjaka i znanja u Italiji.

Predsednik Tadić je, odgovarajući na pitanje novinara da li italijanske kompanije treba da otvaraju pogone u Srbiji ili u Italiji, ukazao da saradnja, poput saradnje sa "Danijelijem", podrazumeva da Srbija investira, jer je reč o zajedničkom projektu. Prema njegovim rečima, isti slučaj je i u vezi sa investicijama "Fijata" u Srbiji.

"Zajedno se brinemo o situaciji u Italiji, kao i što se Italija brine o stanju u Srbiji. Srbija je pravi partner, dugoročni partner i nema alokacije investicija u Srbiju, već je to efekat internacionalizacije naših ekonomskih odnosa. Učestvujemo na trećim tržištima zajedno", istakao je Tadić.

I predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da nema razloga za strepnju italijanskih radnika da će ostati bez posla zato što italijanske kompanije investiraju u Srbiji.

Prvog dana posete Italiji, predsednik Srbije sastao se u Milanu sa predsednikom regije Lombardija Robertom Formigonijem, a potom i sa italijanskim privrednicima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.