Tadić u Njujorku

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Njujorku

Generalna skupština Ujedinjenih nacija će danas, postati domaćin svetskim liderima, koji će imati prilike da u sedištu svetske organizacije izlože svoje poglede na najznačajnija globalna i regionalna pitanja.

Na tom svetskom samitu, u koji se Generalna skupština UN pretvori krajem septembra svake godine, na početku svog novog zasedanja, delegaciju Srbije predvodiće predsednik Boris Tadić.

On će danas govoriti na sastanku na visokom nivou o milenijumskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razvojnim ciljevima Ujedinjenih nacija, centralnom skupu ovogodišnjeg početka zasedanja formalno najvišeg tela svetske organizacije koja ima 192 države članice.

Tadić će u Njujorku imati niz bilateralnih susreta sa predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova zemalja članica UN, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Srbije će, zatim, u sredu u Harvard klubu, u Njujorku, na simpozijumu ''Putevi prosperiteta'', govoriti o mogućnostima investiranja u Srbiju, a na generalnoj debati Generalne skupštine nastupiće u subotu.

Prva tri dana ove nedelje Generalna skupština UN će se baviti milenijumskim ciljevima razvoja. Na tom specijalnom sastanku, u nastupima najviših predstavnika država članica videće se dokle se stiglo na tom planu.

"Milenijumski ciljevi razvoja" je naziv za osam ciljeva koje su se sve članice UN, deklaracijom potpisanom u septembru 2000. godine, obavezale da pokušaju da ostvare do 2015.

Tu spadaju iskorenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi, postizanje univerzalnog osnovnog obrazovanja, promovisanje jednakosti polova, smanjenje smrtnosti kod dece, poboljšanje zdravlja majki, borba protiv HIV/AIDS-a i drugih bolesti, obezbeđenje ekološke održivosti i stvaranje globalnog partnerstva za razvoj.

U četvrtak počinje generalna debata koja se završava 30. septembra. Generalna debata je, u stvari, serija istupanja, na kojima najviši predstavnici država nastupaju u takozvanom nacionalnom kapacitetu, i iznose svoje poglede na međunarodnu situaciju i na ono što smatraju da je značajno za njihovu zemlju.

Generalna skupština UN započela je svoje 65. zasedanje u utorak, i ono traje do septembra iduće godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.