Tadić u Londonu

Izvor: S media, 16.Nov.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Londonu

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će Velika Britanija podržati Srbiju 9. decembra kada se u Briselu bude odlučivalo o dodeljivanju statusa kandidata.

"Verujem da će nas Britanija podržati, ali za to su potrebni neki preduslovi - nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne prelaze na severu Kosova", izjavio je predsednik Tadić Tanjugu posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Tadić odbio da smeni Srećkovića

Ešton: Verujem u lidersku sposobnost Tadića

Tadić u sredu u poseti Velikoj Britaniji

Tadić je dodao da dobijanje statusa kandidata nije jednostavno ostvariti, ali da se nada da će Srbija to uspeti da postigne u decembru.

Na pitanje da prokomentariše stav Velike Britanije da je za sticanje statusa kandidata neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je rekao: "Svi mi imamo isti stav i o tome smo govorili na sastanku. Očekujemo da nađemo rešenje za administrativne prelaze, nadamo se da je to moguće".

Predsednik Srbije je podsetio da je unilateralna akcija kosovskih specijalnih snaga proizvela krizu na severu Kosova, a ta kriza je prizvela novi problem.



"Pokušavamo da pronađemo rešenje. Išli smo aktivno sa predlozima"
, rekao je Tadić i dodao da se Srbija nada da će kroz to rešenje moći da bude obnovljen pregovarački proces sa Prištinom.

Priznavanje Kosova ne dolazi u obzir

Tadić je rekao da bi posle toga bilo moguće naći rešenja i za tehnički dijalog. Kako je naglasio, ta rešenja ne podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova. "I o tome sam govorio sa Kameronom. Srbija je u tom smislu veoma iskrena i otvorena - priznavanje Kosova ne dolazi u obzir", istakao je Tadić.

Velika Britanija je jedna od članica Evropske unije koja podržava proces evrointegracija Srbije i drugih država Zapadnog Balkana, i protivi se tome da posle prijema Hrvatske u EU nastupi pauza u procesu proširenja.

Poseta predsednika Tadića Londonu, inače prva u svojstvu predsednika Srbije, dolazi u trenutku kada Srbija očekuje da u Briselu bude doneta odluka o tome da joj se dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

U razgovorima u Dauning stritu, sa srpske strane učestvovali su i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i vicepremijer za evropske integracije Božidar Đelić.

Tadić se danas sastao i sa predsedavajućom Doma lordova Fransis de Suzom, a u čast predsednika Srbije, šef britanske diplomatije Vilijem Hejg priredio je svečani ručak.



"Želim garancije za srpsku zajednicu na KiM"


Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je večeras da Beograd želi funkcionalno rešenje kosovskog problema i želi da do njega dođe što je pre moguće.

"Da bi se to postiglo, želim da budem uveren, garancijama, u funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu", poručio je Tadić u predavanju na londonskom Institutu za strateške studije.

Ako postoji volja, a ona, kako je rekao, postoji na srpskoj strani, rešenja mogu biti pronađena.

Tadić obišao Olimpijski park

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je danas u društvu S. Koa Olimpijski park, koji se gradi za letnje olimpijske igre u Londonu 2012. godine, a domaćin mu je bio predsednik Organizacionog komiteta igara, čuveni atletičar i svetski šampion Sebastijan Kou.

Tridesete letnje Olimpijske igre u Londonu počeće 27. jula naredne godine i trajaće do 12. avgusta.

"Mi želimo integraciju čitavog regiona u EU i, naravno, želimo da Kosovo učestvuje na našim regionalnim forumima", istakao je Tadić. On je objasnio da se zalaže za "fer i ravnopravno rešenje po pitanju Kosova".

Tadić je dodao da je, s tim u vezi, analizirao različita rešenja postignuta u sličnim situacijama i da ga posebno interesuje Sporazum postignut između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske, kao i praktična rešenja koja su usledila na osnovu tog dokumenta.

"Za mene postoje tri principa koja sam izvukao iz ovih rešenja i koja bih pokušao da primenim u našem slučaju. Prvi je da suštinsko, održivo i konačno rešenje može biti postignuto kada dve strane mogu da razgovaraju otvoreno, direktno i sa željom da nađu zajednički jezik ", rekao je Tadić.

U tom kontesktu on je podsetio da je za Srbiju i druge zemlje neprihvatljivo unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Drugi princip tiče se toga da je stanovništvo našeg regiona sudbinski predodređeno za učlanjenje u EU. Čineći to, može se i treba biti kreativan znajući da u EU granice postaju manje važne od kvaliteta života pojedinačnih građana i zajednica u kojima žive. Reč je o pravima i prerogativima", dodao je Tadić.

Rešenja, istakao je on govoreći o trećem principu, uvek treba da imaju veze sa strahovima i sudbinom manjinskog stanovništva.

"U ovom slučaju govorim o strahovima i sudbini Srba na Kosovu", rekao je predsednik Srbije, ističući da ovi principi daju osnov za produktivnu diskusiju.

"Na Kosovu nema paralelnih struktura, već legitimnih"

Na pitanje koje mu je, posle predavanja postavio Albanac iz diplomatskog predstavništa tzv. Republike Kosovo, u vezi s tim kada će Srbija da rasformira paralelne strukture na severu Kosova, Tadić je odgovorio:

Podela Kosova

Tadiću je bilo postavljeno i pitanje kako gleda na podelu Kosova. On je odgovorio da to predstavlja privlačno rešenje, ali da to nije model koji može da funkcioniše.

"Stanovništvo u Srbiji neće prihvatiti da Kosovo nije deo Srbije. Obične ljude ne možete ubediti u to i to je politička realnost", rekao je Tadić, dodavši da na Kosovu postoje dve realnosti - srpska i albanska i da u pronalaženju rešenja treba uzeti u obzir oba.

"Kao političari moramo nekako rešiti problem, a podela nije model koji bi funkcionisao", dodao je on.

"Nema paralelnih struktura. Na severu Kosova postoje lokalni organi vlasti koji su izabrani na izborima. Kao predsednik ne delim uvek stavove sa njima, oni su često protiv moje politike, ali ih poštujem. Oni su političari a ne kriminalci, izabrani su na izborima", poručio je Tadić.

Kada je reč o kriminalnim strukturama, Tadić je rekao da one postoje

svuda, ne samo na severu, već i južno od Ibra, i da oni odlično međusobno sarađuju.

On je upitao zašto međunarodne snage na Kosovu ne hapse kriminalce bilo srpske, bilo albanske i podsetio da je Srbiji Kumanovskim sporazumom onemogućeno da se bori protiv kriminalaca i da ih hapsi.

"Pustite nas i uhapsićemo ih", rekao je Tadić.

Na komentar Albanca koji mu je postavio pitanje da Srbija treba da prestane da finansira kriminalce, Tadić je oštro reagovao i rekao:



"Mi ne finansiramo kriminalce. To nije istina, mi se borimo protiv toga i nastavićemo to da činimo. Ko god da je kriminalac, bilo da je Srbin, Albanac, Hrvat, uhapsićemo ga. Ali da ne finansiramo lokalne institucije, to bi bilo u suprotnosti sa našim Ustavom."


(agencije)FOTO:print.screen RTS video
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.