Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2010, 03:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Istanbulu

ISTANBUL -

Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće u Istanbulu gde će učestvovati na da dva samita i susresti se sa šefom turske države Abdulahom Gulom.

Kako je najavljeno iz pres službe predsednika, Tadić će učestvovaće na samitu predsednika država ili vlada zemalja članica procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PSJE) i samitu šefova država jugoistočne Evrope pod pokroviteljstvom UNESKO-a.

Samitu PSJE prethodila su dva pripremna - sastanak političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktora u ponedeljak i ministara spoljnih poslova danas, na kojem je učestvovao i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Pred toga što su radili na pripremi deklaracije, koja bi trebalo da bude usvojena na samitu, ministri su razgovarali o regionalnim pitanjima i saradnji.

Saradnja i jačanje mira i stabilnosti u regionu bili su tema i trilateralnog sastanka šefova diplomatija Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Ahmeta Davutoglua, Svena Alkalaja i Vuka Jeremića, kao i ministara Turske, BiH i Hrvatske.

Članovi Procesa saradnje su pored Turske, koja je predsedavajuća, i Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunija.

Na samitu Turska je će predsedavanje predati Crnoj Gori.

Srbija je na čelu Procesa bila od aprila 2002. do aprila 2003. godine.

Proces saradnje Jugorisočne Evrope osnovan je 1996. godine radi jačanje ekonomske i političke saradnje, unapređenja dobrosusedskih odnosa i zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala.

PSJE je, kako je to ocenio jedan od učesnika današnjeg sastanka šef diplomatije Hrvatske, jedan od najvažnijih multilateralnih foruma u području regionalne saradnje koji omogućava identifikovanje zajedničkih interesa i stvaranja temelja za razvoj konkretnih projekata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.