Tadić u CG: Uspeh protiv kriminala

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Nov.2010, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u CG: Uspeh protiv kriminala

Podgorica -- Filip Vujanović i Boris Tadić saglasili se u Podgorici da su dve zemlje unapredile saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Predsednici Crne Gore i Srbije, Vujanović i Tadić, ocenili su i da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa.

Posle razgovora sa crnogorskim predsednikom Vujanovićem, Tadić je kazao da je od njihovog poslednjeg susreta u julu ove godine postignut značajan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne samo kada su u pitanju bilateralni sporazumi, već i u praksi.

"U poslednje vreme i u narednom periodu Srbija i Crna Gora mogu postati primer efikasne saradnje u ovom domenu i dobar primer državama u regionu. Na taj način dobijamo i novu kvalifikaciju kada su u pitanju naše evropske integracije", rekao je Tadić.

Tadić je ocenio da bi ekonomska saradnja između dve države mogla da bude "kudikamo bolja", jer su Srbija i Crna Gora prirodni partneri u ekonomiji, a privrede dveju zemalja komplementarne.

On je saopštio da je sa Vujanovićem razgovarao o izgradnji "Koridora 11" koji bi povezao Italiju, Crnu Goru, Srbiju i Rumuniju, kao i da se nada da bi taj projekat "mogao da se nađe visoko na listi prioriteta izgradnje infrastrukture u EU".

Tadić je rekao da Srbija ne može sama da izgradi autoput od Beograda do Bara i da je za to neophodno da se Crna Gora uključi u taj posao.

Podrška DA, priključenje NE

Srbija daje apsolutnu podršku svakoj zemlji regiona koja želi da postane članica NATO, ali ne iskazuje nameru da postane članica te organizacije i ostaje aktivna u programu Partnerstva za mir, naglasio je Boris Tadić .

Srbija će u narednom periodu unaprediti svoju saradnju u okviru Partnerstva za mir i ne iskazuje nameru da postane članica NATO, naglasio je Tadić i precizirao da je taj proces pre svega vezan za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

On je naveo da Srbija podržava put Crne Gore ka članstvu u EU i NATO. On je istakao da bi punopravno članstvo Crne Gore u NATO "bilo značajno za sigurnost čitavog regiona".

"Srbija svakoj zemlji regiona koja želi da postane članica NATO daje apsolutnu podršku i to je u skladu sa njenim bezbednosnim i nacionalnim interesima", izjavio je predsednik Srbije.

Tadić je u razgovoru sa Vujanovićem izneo ideju da dve države zajednički grade diplomatsko-konzularna predstavništva, po skandinavskom modelu, "tamo gde je to moguće, kako bi se sa minimumom troškova postigli maksimalni efekti".

Sličnu mogućnost Tadić vidi i u sektoru za vanredne situacije.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je nakon razgovora sa Tadićem kazao da dve države "pokazuju spremnost" da sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala i ocenio da je ta saradnja "nužnost".

Vujanović je rekao da je Crna Gora odlučna da "u punom partnerstvu sa Srbijom učini sve da zajednički pobeđuju organizovani kriminal".

Crnogorski predsednik je izrazio uverenje da će Srbija biti "maksimalno posvećena" saradnji sa Haškim tribunalom.

Tadić se, sem s Vujanovićem, odvojeno sastao i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i liderom opozicione Socijalističke narodne

partije Srđanom Milićem, dok je i ovog puta izostao njegov susret sa predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Na novinarsko pitanje da li je njegov dolazak u Podgoricu povezan sa kongresom najjače opozicione partije SNP, Tadić je odgovorio da " ne

vidi vezu između ta dva događaja".

Vujanović i Tadić su danas ranije, nakon sastanka sa privrednicima, zajednički otvorili kancelariju Privredne komore Srbije u Podgorici.

Tom prilikom je Vujanović kazao da treba skratiti rok modernizacije železničke pruge od Bara do Beograda, a Tadić je rekao da nije zadovoljan brzinom radova na izgradnji prve deonice autoputa od Beograda do mora, od Uba do Lajkovca.

Crnogorska Privredna komora već ima svoje predstavništvo u Beogradu.

Krivokapić kritikovao Tadića

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je kritikovao predsednika Srbije Borisa Tadića zbog toga što se ni tokom današnje posete Podgorici nije sastao s njim.

Krivokapić je ocenio da je to gest "neuvažavanja parlamenta".

Krivokapić je novinarima kazao i da se "čini da su neki ostaci balkanskog ponašanja u neuvažavanju parlamenta, još živi".

"Neuvažavanje parlamenta nije demokratska poruka, pogotovo sada kada je Evropska komisija (EK) u mišljenju istakla crnogorski parlament i njegova dostignuća", ocenio je Krivokapić.

Tadić se tokom današnje posete Crnoj Gori nije sastao sa Krivokapićem. To je bio slučaj i prilikom prethodnog Tadićevog dolaska u Crnu Goru, jula ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.