Tadić sa rudarima

Izvor: RTS, 28.Maj.2010, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa rudarima

Predsednik Boris Tadić rekao da geološka istraživanja i rudarstvo imaju strateški značaj za Srbiju. Država će nastaviti da ulaže u Rudarsko-topioničarski basen Bor, jer predstavlja veliku razvojnu šansu Srbije, istakao Tadić.

Prilikom posete Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, srpski predsednik Boris Tadić rekao je da geološka istraživanja i rudarstvo imaju strateški značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Srbiju.

Tadić je podsetio da se 2,5 odsto svetskih razervi bakra nalazi u Srbiji i da ta činjenica svedoči koliko može biti isplativo investiranje u istraživanja i novu opremu.

U narednom periodu u Rudarsko-topioničarski basen Bor biće investirano oko 450 miliona evra, najavio je Tadić.

"U budućnosti, kada uložimo u tehniku, moći ćemo da tražimo strateškog partnera za borski rudnik, ali nisam siguran da će nam tada trebati većinski strateški partner", rekao je Tadić.

Tadić je istakako značaj unapređenja rada geoloških instituta i školovanja mladih rudara, jer će, kako je ocenio, ta profesija u Srbiji ponovo imati perspektivu.

U Srbiji nema srednjih škola za rudare, što je prema rečima Tadića pogrešno, jer je potrebno da se populariše rudarski poziv.

"Zahvaljujući naporima direktora i njegovih saradnika, ali i rudara, došli smo do plate za rudare od 66 do 88 hiljada dinara", napomenuo je Tadić.

Budući da Srbija ima velike rezerve ruda i minerala, ulaganjem u rudarstvo bi se, prema njegovim rečima, uticalo i na povećanje izvoza, odnosno smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, koji se sa predsednikom spustio u jednu od jama Rudnika bakra Bor, istakao je da će taj rudnik u drugoj polovini godine početi da ostvaruje "pozitivne rezultate".

Prema njegovim rečima, posetom predsednika Tadića krunisan je program Vlade Srbije, koji za cilj ima obnavljanje RTB Bor.

Predsednik Tadić je istakao da rudari u Srbiji svakodnevno pokazuju "ekonomski patriotizam" i da bi to trebalo da čine i vlasnici velikih preduzeća.

"Možda ćemo napraviti zakonske izmene koje će omogućiti da velika preduzeća plaćaju više poreza, ovde u Srbiji", rekao je predsednik Srbije.

Tokom Tadićevog boravka u kombinatu bakra, pušteno je u rad novo rudno telo u kome se nalazi 6,2 odsto bakra u rudi, što je oko 20 puta više bakra od ležišta koja se trenutno eksploatišu.

Predsednik Srbije u Boru je posetio i Institut za metalurgiju, a zatim u centru grada porazgovarao sa građanima.

Tadić je obišao i površinski kop Rudnika bakra Majdanpek, gde će, prema mišljenju poslovodstva, u bliskoj budućnosti proizvodnja bakarne rude biti podignuta sa sadašnjih šest hiljada tona bakra na osmnaest do dvadeset hiljada tona.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog toga što, uporedo sa obnavljanjem iskopavanja bakarne rude u Majdanpeku, ljudi ponovo pronalaze perspektivu u tom kraju i prestaju da se iseljavaju, o čemu svedoči i porast cene nekretnina zbog povećane tražnje.

"Ovde vidim optimizam radnika. Očekujemo da, pored Vlade, i rudari odrade svoj deo posla, jer samo tako možemo obezbediti perspektivu", rekao je Tadić. 

Tokom posete rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, predsednik Tadić izjavio  je da cena tog metala na svetskim berzama dugoročno garantuje ekonomsku isplativost njegove proizvodnje u Srbiji, kao i ulaganja u obnavljanje i povećanje proizvodnje u rudnicima.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.