Tadić počeo posetu Kipru

Izvor: Politika, 20.Maj.2010, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić počeo posetu Kipru

NIKOZIJA – Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas popodne u Nikoziji sa predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom, javljaju kiparski mediji.

Susretom sa Hristofijasom Tadić je počeo dvodnevnu posetu Kipru tokom koje će se sastati i sa arhiepiskopom Kiparske pravoslavne crkve Hrizostomosom i predsednikom parlamenta Mariosom Karojanom.

Tadić i Hristofijas sutra će otvoriti Kiparsko-srpski poslovni forum "Perpsektive ekonomske saradnje Kipra i Srbije". >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Prednosti investiranja na srpskom tržištu učesnicima skupa predstaviće ministar trgovine Slobodan Milosavljević i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

Robna razmena između Srbije i Kipra je, prema podacima PKS, skromna, kao i investicije sa Kipra u Srbiji, a poslednjih godina čak su u padu.

Vrednost ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije i Kipra bila je 2009. godine 15,9 miliona dolara, od čega je 13 miliona iznosio izvoz, a 2,9 miliona uvoz.

U prva tri meseca ove godine vrednost trgovinske razmene je 2,6 miliona dolara, što je za 35 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Trgovina između srpskih i kiparskih firmi bila je najuspešnija 2005. godine, kad je iznosila 151 milion dolara.

Srpski privrednici su ove godine na Kipar uglavnom izvozili žitarice, telekomunikacione aparate i uređaje i obojene metale, a uvozili su najviše povrće i voće, medicinske i farmaceutske proizvode i sirova đubriva i minerale.

U PKS su procenili da bi se na Kipar mogao povećati izvoz poljoprivrednih, prehrambenih i farmaceutskih proizvoda, ali i nameštaja.

Kiparske kompanije su zainteresovane za privatizaciju u turističkom i hotelijerskom sektoru, ali, prema ocenama PKS-a, nisu spremne da investiraju u firme koje imaju veliki broj zaposlenih jer su potrebna velika izdvajanja za socijalne programe.

Beta

[objavljeno: 20/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.