Tadić nije dobrodošao u Vukovar

Izvor: B92, 18.Sep.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tadić nije dobrodošao u Vukovar"

Vukovar -- Desničarska Hrvatska stranka prava održaće protest u Vukovaru sa koga će poručiti da predsednik Srbije Boris Tadić nije dobrodošao u tom gradu.

Mogućnost dolaska Tadića u Vukovar najavljena je tokom posete hrvatskog predsednika Ive Josipovića Beogradu u julu ove godine.

Po povratku u Zagreb, Josipović je poručio da dolazak Tadića u Vukovar niko neće sprečiti, ocenivši da bi njegov dolazak "označio konačan razlaz srpske politike sa dosadašnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politikama". O drugačijim stavovima izveštava Zoran Kekić.

HSP-ovci poručuju kako je Vukovar sveto tlo, a oni koji to ne priznaju nisu dobrodošli u Hrvatsku.

HSP-ovac Stjepan Šterc kaže da su protiv Tadićevog dolaska u Hrvatsku, jer on negira sve što se desilo u Hrvatskoj početkom devedesetih godina.

"On tvrdi da je oslobađanje Hrvatske bio zločinački poduhvat, i koji nas savetuje da Gotovina treba biti osuđen. Čitav niz njegovih izjava su bile neprimerene i na neki način rušile dostojanstvo svih nas koji smo učestvovali u Domovinskom ratu. I mislim da bi trebalo zato podići svoj glas", kaže Šterc.

Na skupu u Vukovaru bi trebalo prema najavama HSP-ovaca da prisustvuje nekoliko stotina građana, a podršku im pružaju i udruženja veterana od Vukovara do Dubrovnika. Tadićeva poseta nije jedini razlog za nezadovoljstvo, pošto HSP-ovcima smetaju i najave osnivanja zajednica veća opština sa srpskom većinom u Hrvatskoj.

Takva najava je nedopustiva, kaže predsednik HSP-a Danijel Srb jer smatra da će takva odluka voditi federalizaciji i formiranju Hrvatske kao dvonacionalne države, što HSP apsolutno odbacuje.

"Kad govorimo o srpskim političarima u Hrvatskoj, moramo spomenuti da među njima postoji saglasnost oko traženja modela dvonacionalne države, federalizacije Hrvatske. Mi protiv toga ustajemo", kaže Srb.

Srb smatra da najnoviji četnički grafiti na spomeniku žrtvama u Vukovaru predstavljaju deo politike koja se sprovodi godinama. On smatra da su ovi i slični događaji samo nastavak planske i smišljene velikosrpske politike, i onih koji još pokazuju želju da Vukovar vide unutar Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Boris Tadić nije dobrodošao u Vukovaru

Izvor: Šumadija Press, 18.Sep.2010

Desničarska Hrvatska stranka prava održače protest u Vukovaru sa koga će poručiti da predsednik Srbije Boris Tadić nije dobrodošao u tom gradu.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.