Tadić ne isključuje mogućnost koalicije DS-a i SNS-a

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić ne isključuje mogućnost koalicije DS-a i SNS-a

Demokratska stranka neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom, kaže Aleksandra Jerkov

Nakon što je nedavno sa Kopaonika najavio povratak na političku scenu, tvrdeći da ni pod kojim uslovima neće odustati od srpske politike, bivši predsednik Srbije i počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić nije isključio, u novom broju nedeljnika NIN, mogućnost  koalicije demokrata sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srpskom naprednom strankom, dodajući da pre toga DS mora da poveća rejting.

Kao drugi uslov za formiranje saveza sa SNS-om on je naveo konsenzus o strateškim ciljevima i sredstvima kako da se oni ostvare, ali i dogovor o raspodeli uloga. Rekavši da je veliko pitanje da li ti uslovi mogu biti ispunjeni do izbora i da sve zavisi od razvoja političkih okolnosti u narednom periodu, Tadić je ukazao da su velike koalicije potrebne onda kada se usvajaju „promene, kao što je Ustav, na primer”.

Ovakva Tadićeva izjava izazvala je nemalo iznenađenje u javnosti, ne samo zbog toga što se demokrate već dugo zaklinju da „nikada” neće sarađivati sa SNS-om, već i zbog toga što je, samo pre tri dana, predsednik DS Dragan Đilas odbacio takvu mogućnost poručivši da bi Liberalno-demokratska partija, sa kojom je inače DS počeo razgovore o saradnji, takođe trebalo da se opredeli da li će s demokratama ili s naprednjacima. Tom prilikom, Đilas je rekao i da nije razmišljao o tome šta znače poruke počasnog predsednika DS da će se ponovo politički aktivirati. „Smatram to potpuno nebitnim. Svaki član Glavnog odbora DS, uostalom, može da iznese svoj stav”, rekao je tada Đilas.

Niko od funkcionera DS juče nije voljan da komentariše Tadićevu izjavu o mogućoj saradnji sa naprednjacima. Poručili su da će se stranka ovim povodom oglasiti saopštenjem. Portparolka DS Aleksandra Jerkov je u pisanoj izjavi ponovila pomenuti Đilasov stav, rekavši da počasni predsednik DS, kao i svaki drugi član, „ima pravo na svoje mišljenje”. Ona je, međutim, ukazala i da je „stav koji je izneo predsednik DS, a koji je dobio podršku od strane članova Glavnog odbora, stav iza koga stoji DS.

„Demokratska stranka neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom, sa onima koji od Srbije prave zemlju koja srlja u diktaturu, zemlju u kojoj se hapse i zadržavaju u pritvoru politički protivnici, a čiji članovi kidnapuju i prebijaju aktiviste opozicionih stranaka”, izjavila je Aleksandra Jerkov, dodavši da je takav stav „jasno i nedvosmisleno potvrđen na sednici Glavnog odbora DS”.

Povodom Tadićeve izjave, šef Poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Srbije Dijana Vukomanović kaže da svaka politička partija, bilo da je na vlasti bilo u opoziciji, ima apsolutnu slobodu da pravi partnerstvo sa bilo kojom partijom sa kojom to želi. „Socijalistička partija Srbije se nije postavljala kao tutor Demokratskoj stranci ni kada smo bili koalicioni partneri ni kada su oni bili jaki na vlasti, pa nećemo ni sada kada su u jednoj zabrinjavajućoj krizi”, kaže Vukomanovićeva za naš list.

Dačić je, prema njenim rečima, mogao da spase Tadićevu političku karijeru da ga je poslušao. „Podsećamo g. Tadića da ga je predsednik Dačić lično upozoravao da ne raspisuje vanredne predsedničke izbore”, kaže Vukomanovićeva i dodaje da je Tadić poslušao Dačića mogao je da ostane predsednik do 13. januara ove godine.

Tadić je u NIN-u rekao da sa Dačićevim SPS-om sazdanim na razvalinama Miloševićevog sistema nije bilo „smrtonosno” ući u koaliciju, ali jeste bilo „toksično”. Prema njegovim rečima, SPS je i dalje politička razvalina, bez ideologije. SPS, kako je rekao, mora biti na vlasti, jer bi se u suprotnom „raspala”. „Očigledno je da (funkcioneri DS) Dačić, Bajatović, Ružić nisu vođeni ideologijom, već da politiku razumeju kao tehniku učešća u vlasti po svaku cenu”, rekao je bivši predsednik Srbije.

Komentarišući ovu Tadićevu ocenu, Vukomanovićeva navodi da su demokrate pozajmile ideologiju od SPS-a da bi imali veću političku podršku od naroda i da su demokrate „ti koji su ideološki konvertiti”. „Podsećamo da su demokrate bile ti koji su 2000. naprasno odlučili da budu socijalisti, samo zato da bi ušli u Socijalističku internacionalu”, navodi naša sagovornica.

B. Čpajak

objavljeno: 14.11.2013.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Autonomni Tadić

Izvor: Danas, 14.Nov.2013, 21:01

Uprkos zvaničnoj politici stranke, počasni predsednik DS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izašao je u javnost sa izjavom da ne isključuje mogućnost koalicije demokrata sa naprednjacima. Kao prvi uslov za tako nešto, ukazao je da DS najpre mora da uveća rejting, a da je drugi uslov za formiranje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.