Tadić na proslavi nezavisnosti Kipra

Izvor: S media, 01.Okt.2010, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić na proslavi nezavisnosti Kipra

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće danas u Nikoziji proslavi povodom obeležavanja 50 godina nezavisnosti Republike Kipar.

Kipar je stekao nezavisnost 1960. godine kada se oslobodio od britanske kolonijalne vlasti.

Povodom 50. godišnjice nezavisnosti predsednik Kipara Dimitris Hristofijas je rekao da godišnjica obeležava nastojanje i moderan istorijski put zemlje i naroda.

"Ona obeležava naše uspehe i dostignuća, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tragedije koje je naša zemlja doživela u toku 50 godina svog postojanja. Republika Kipar obeležava pola veka svog postojanja, ali nažalost njena teritorija i narodi ostaju podeljeni silom oružja", ukazao je Hristofijas.

Razumljivo, ova tragična situacija daje tužan ton radosnoj proslavi 50 godišnjice nezavisnosti, dodao je Hristofijas u poruci, koju je Tanjugu dostavila kiparska ambasada.

On je naveo da Republika Kipar ostaje odlučna da istraje u borbi za ponovno ujedinjenje.

Ostrvo Kipar je od 1964. godine, kada su turske snage izvršile invaziju, podeljeno na severni, turski, i južni, grčki deo.

"Zelena linija", koja deli ostrvo i dalje je pod kontrolom snaga UN. Najnovija runda pregovora o ujedinjenju počela je 2008. godine i još traje.

Republika Kipar je od 2004. godine članica EU, dok turski deo Kipra priznaje samo zvanična Ankara.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.