Tadić na komemoraciji u Jadovnom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2011, 01:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić na komemoraciji u Jadovnom

GOSPIĆ -

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće danas u Jadovnom obeležavanju 70 godina od stradanja Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Komemoracija u velebitskom selu Jadovno, gde su 1941. godine ustaše ubile nekoliko desetina hiljada ljudi, biće održana kod Šaranove jame, a organizator je Srpsko narodno vijeće (SNV).

SNV je uputio poziv i hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću da prisustvuje komemoraciji, ali on, kako je saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vijeće, neće doći, već će komemoraciji kao njegova izaslanica prisustvovati Vesna Pusić, predsednica Nacionalnog odbora Sabora zadužena za evrointegracije i predsednica Hrvatske narodne stranke.

Josipović je prošle godine u Jadovnom odao poštu žrtvama i izrazio saosećanje sa svima koji su na tom strašnom mestu izgubili svoje najmilije.

Komemoraciji će prisustvovati i izaslanik premijerke Jadranke Kosor, ministar kulture Jasen Mesić, predsednik SNV Milorad Pupovac, predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus.

Prisustvovaće i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) Ratko Maričić, sekretar Svetske unije Makabi Makab Karase i Dušan Bastašić, predsednik udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke.

U Jadovnu je od maja do avgusta 1941. godine, za 132 dana postojanja, ubijeno više od 40.000 ljudi, od kojih su 38.000 Srbi.

Šaranova jama je samo jedna od 32 jame na Velebitu u koje su bacane žrtve logora koji je imao svoje ispostave i u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu, gde su leševi žena i dece bacani u more.

Komemoraciju u Jadovnu organizuje SNV u saradnji sa SABA, Gornjokarlovačkom eparhijom SPC, Udruženjem "Jadovno 1941" i Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske.

Logor Jadovno osnovale su vlasti nacističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH), na planini Velebit, u Lici, ubrzo po osnivanju NDH 1941. godine.

Jadovno je, uz Jasenovac, bilo najveće ustaško gubilište u Drugom svetskom ratu.

Istoričar dr Đuro Zatezalo iz Karlovca precizno je evidentirao, po imenu i prezimenu, više od 10.000 ubijenih.

Logor je, krajem avgusta 1941. zatvorila italijanska vojska.

Osnovao ga je jedan od najbližih saradnika Ante Pavelića, Eugen Dido Kvaternik, a zapovednik logora bio je Stjepan Rubinić iz Gospića.

Memorijalni centar, podignut desetak godina posle Drugog svetskog rata na mestu logora Jadovno, devastiran je početkom devedesetih.

U Jadovnom se nalazio i spomenik, rad vajara Ratka Petrića, uništen 90-ih godina, koji je u međuvremenu obnovljen i biće otkriven u nedelju.

Od prošle godine potomci žrtava s područja cele bivše SFRJ, okupljeni u udruženju "Jadovno 1941", čije je središte u Banjaluci, sastaju se na području Memorijalnog centra Jadovno.

Komemoraciji i parastosu, 26. juna prošle godine prisustvovala je i delegacija Srbije u kojoj je bila i majka predsednika države Borisa Tadića, Nevenka.

Njen otac Strahinja Kićanović je jedna od žrtava logora smrti Jadovno.

Kićanović je bio prvak predratne Zemljoradničke stranke na području Semberije.

Pomen žrtvama Jadovna služi se od prošle godine u Sabornom hramu u Banjaluci i u crkvi Svetog Save u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica stradanja u Jadovnu

Izvor: RTS, 26.Jun.2011

Došao sam da bih doprineo stvaranju politike sećanja, koja nas neće deliti, koja će omogućiti da živimo jedni s drugima i jedni pored drugih, rekao predsednik Boris Tadić na obeležavanju 70 godina od stradanja Srba, Jevreja i Roma u velebitskom selu Jadovno u Hrvatskoj. ..Predsednik Srbije Boris...

Nastavak na RTS...

Tadić u Hrvatskoj na komemoraciji žrtvama u Jadovnu

Izvor: Beta, 26.Jun.2011

BEOGRAD, 26. juna 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće u nedelju komemoraciji žrtvama ustškog koncentracionog logora u Drugom svetskom ratu Jadovno, u Hrvatskoj...Predsednikova pres služba najavila je da će Tadić potom obići selo Raduč, u blizini Gospića, gde će posetiti...

Nastavak na Beta...

Predsednik Srbije na komemoraciji u Jadovnom kod Gospića

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Jun.2011

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće danas komemoraciji žrtvama ustškog koncentracionog logora u Drugom svetskom ratu

Nastavak na SEEbiz.eu...

Politika sećanja umesto sukoba

Izvor: RTS, 26.Jun.2011

Došao sam da bih doprineo stvaranju politike sećanja, koja nas neće deliti, koja će omogućiti da živimo jedni s drugima i jedni pored drugih, rekao predsednik Boris Tadić na obeležavanju 70 godina od stradanja Srba, Jevreja i Roma u selu Jadovno u Hrvatskoj. ..Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.