Tadić na čelu Demokratskog fronta?

Izvor: RTS, 28.Jan.2014, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić na čelu Demokratskog fronta?

Nije bilo razgovora o formiranju demokratskog bloka, kaže Boris Tadić, komentarišući spekulacije da će on biti na čelu Demokratskog fronta, koji će činiti deo DS-a, stranka Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, LSV Nenada Čanka i drugi.

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić tvrdi da nije bilo razgovora o formiranju demokratskog bloka, navodeći da je za formiranje bloka opozicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranaka potrebna i volja lidera tih stranaka da pruže otpor strankama na vlasti.

"Eventalno formiranje demokratskog bloka zavisiće isključivo od potreba naše političke realnosti i od toga koliko taj blok može da doprinese neophodnom smanjenju opasne razlike između opozicije i vlasti koja ugrozava demokratiju u Srbiji i obesmišljava višepartijski sistem", naveo je Tadić u pisanoj izjavi medijma.

Prema njegovim rečima "očigledna ogromna prednost SNS-a u odnosu na druge stranke" čini da izbori ne budu pokazatelj volje građana, već predizborne i postizborne matematike.

Ranije danas spekulisalo se da će Tadić na predstojećim parlamentarnim izborima predvoditi listu širokog demokratskog pokreta.

Navodno, u novoj političkoj partiji, pod imenom Demokratski front, bio bi deo Demokratske stranke, partija Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i drugi.

Prethodno je zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš rekao da je ta stranka zainteresovana da na izbore izađe u širokom demokratskom frontu, ali da zvaničnih razgovora o tome nije bilo.

Kostreš je agenciji Beta rekao da je do sada bilo neformalnih kontakata sa više različitih partija i da će, ukoliko Demokratski front ne bude formiran, LSV na izbore izaći samostalno.

LSV je, kaže Kostreš, zainteresovan za formiranje širokog fronta u koji bi bile uključene partije građanske orijentacije, regionalističke stranke, kao i stranke nacionalnih manjina.

Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, povodom navoda o novoj demokratskoj koaliciji na predstojećim republičkim izborima, navodi da su te političke opcije prirodni saveznici ZZS-a.

U saopštenju ZZS-a navodi da će dati puni doprinos stvaranju koalicije koja će građanima biti garant razvoja i boljeg života.

"Stranka Zajedno za Srbiju se od samog početka svog funkcionisanja profilisala kao politička opcija koja okuplja sve one koji se zalažu za što brži put ka uspostavljanju evropskih vrednosti u Srbiji, razvoj zasnovan na domaćim resursima, solidarnost i prekomponovanje državnog sistema uz uključivanje što većeg broja građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou", navodi se u saopštenju ZZS-a.

U međuvremenu su se oglasio i lider liberala Čedomir Jovanović, koji navodi da LDP nije i neće voditi nikakve razgovore sa Tadićem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić pravi „demokratski front“, Đilas u DS poziva građansku Srbiju

Izvor: Danas, 28.Jan.2014

Boris Tadić je odlučio da na vanrednim parlamentarnim izborima nastupi mimo Demokratske stranke, čiji je počasni predsednik i član Predsedništva, i da formira „demokratski front“ u kojem bi bili njemu lojalni funkcioneri DS, kao i političke stranke Nenada Čanka, Čedomira Jovanovića i Dušana...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.