Tadić ljut na Pahora

Izvor: Blic, 18.Mar.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić ljut na Pahora

Srbija najverovatnije neće biti prisutna na konferenciji o Zapadnom Balkanu na brdu kod Kranja u Sloveniji, kaže za „Blic“ izvor blizak predsedniku Borisu Tadiću. Kako dodaje naš sagovornik predsednik Srbije je posle sinoćnog sastanka u Beogradu sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, bio „veoma ljut jer organizatori pokušavaju da izvrgnu principe sa kojima su se složili još na početku dogovora o održavanju konferencije“.

Organizovanje konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o Zapadnom Balkanu u Sloveniji, kao malo koji susret do sada, pratilo je mnoštvo različitih i često potpuno suprotnih informacija. Osim Slovenije jedan od organizatora Hrvatska držala se poprilično po strani kada je reč o javnim izjavama kako teče priprema konferencije. Međutim, iz Slovenije su bukvalno u razmaku od nekoliko dana dolazile različite informacije i to sa najvišeg nivoa počev od da će skup biti održan do najava njegovog otkazivanja. Iz kabineta predsednika Srbije od prvog trenutka iznošen je nepromenjen stav – da će Srbija učestvovati ukoliko pored Kosova stoji i Unmik, a što je u skladu sa odlukama UN čije su članice i Slovenija i Hrvatska. Jučerašnji bilans, dva dana pred održavanje konferencije koja je ocenjena kao ona koja treba da dovede do jačanja odnosa država u regionu se bar sudeći po oceni medija kreće od stava da „Pahor nije uspeo" do zaključka Slovenije da konferencija „ne zavisi od jednog čoveka", te da je Srbija krivac što je konferencija dovedena u pitanje. Međutim, šta se i zaista iza zatvorenih vrata kabineta u Beogradu Sloveniji događalo poslednjih dana?

Prema saznanjima „Blica" predsednik Srbije od početka razgovora o organizaciji konferenciji bio je konsultovan kao da je bukvalno i on jedan od organizatora iako su formalno to Slovenija i Hrvatska. Time je poslata poruka suseda o važnosti koja se pridaje Srbiji u regionu. Predsednik Tadić je bio podjednako zainteresovan kao i Pahor i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor da se konferencija i održi.

Organizovanje skupa tako što bi pored učesnika stajala samo imena bila tek jedna od ideja koja je predložena na samom početku razgovora, ali koja je odmah i odbačena. Predsednik Tadić je rekao da on na svim skupovima predstavlja Srbiju a ne sebe samog. Izvor „Blica" blizak predsedniku Srbije kaže da je tada Tadić u „startu rekao da podržava učešće Kosova i izneo principijelan stav – u skladu sa principima UN". Međutim, tada je postavljena i „crvena linija" to jest, još jedna ponuda na stolu da pored svih država stoji ime zemalja, a da samo ispred predstavnika Kosova stoji ime šefa Unmika Zanijerija i premijera Kosova Hašima Tačija.

- I to je za Sloveniju bilo u redu. Principi konferencije praktično su postavljeni prvog dana – kaže naš sagovornik.

Međutim, na sastanku u Ptuju 5. marta počinje priča kako bi „trebalo da se dogovare tehnički detalji". Tada kreće i „šatl diplomatija i neka vrsta pritiska da se od onoga oko čega su se u početku svi složili pronađe neki kompromis". Tada se iznova na mala vrata gura odbačena ideja o imenima pored učesnika i odjednom menja dogovorena donja granica koja je postavljena da imena stoje samo pored predstavnika Kosova.

Slovenački premijer je preksinoć iznenada doputovao u Beograd, a predsednik Tadić posle tog sastanka bio veoma ljut jer je pokušano da se potpuno izmene principi sa kojima organizatori ranije bili saglasni, kaže Blicov izvor blizak predsedniku Tadiću. Međutim, juče je Pahor iznova ponovio da mu je veoma stalo da skup bude uspešan i dodao da to ne zavisi od jednog čoveka.

- Želimo da subotnja konferencija bude uspešna, ali imamo posla sa mnogo problema, koje drugi nisu do sada uspeli preseći. Pokušaj Slovenije i Hrvatske koje zajednički organizuju konferenciju je iskren – rekao je juče Pahor pred put u Brisel.

Međutim, javna je tajna da je Briselu bitnija konferencija regionalnog tipa Evropska unija – Zapadni Balkan ali koja treba da se održi u maju ili junu u Sarajevu i koju predsedavajuća Španija priprema uz snažnu podršku Italije. Španski ambasador u Beogradu Injigo de Palasio Espanja juče je izjavio da je uslov da se kosovske vlasti pozovu na konferenciju šefova diplomatija EU i regiona u junu, u Sarajevu, jeste da budu predstavljene pod oznakom UNMIK-a.

Juče u Briselu Pahor se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem. Pahor je sa sastanka izašao i rekao okupljenim novinarima samo: „Sutra je novi dan".

Učešće Rompeja na skupu u Sloveniji međutim, takođe prate različiti navodi. Slovenački poslanik i izvestioc za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin rekao je pre dva dana da je Rompej najavio da neće učestvovati ukoliko na skupu ne bude i Tadić. Međutim, Rompejev predstavnik za štampu Hesus Karmona uzvratio je juče rečima „da Kacin nije ovlašćen da govori u ime funkcionera Saveta EU i tumači njihove odluke ili namere". Karmona je juče potvrdio i da se Pahor sastaje sa Rompejem da bi izdejstvovao njegovo učešće na sastanku na Brdu kod Kranja, ali da će Rompej sam doneti odluku najkasnije danas tokom pre podneva. Slovenački premijer najavio je juče da bi danas trebalo da poseti još jednu prestonicu u regionu i da za to ima punu podršku Hrvatske, ali nije želeo da kaže i koju.

Tadić: Ne može niko da nas ucenjuje

Govoreći o mogućim modalitetima istovremenog učešća Srbije i predstavnika kosovskih Albanaca u radu međunarodnih foruma, Tadić je juče naglasio da Srbija neæe odustati od insistiranja na principijelnom stavu da Priština na takvim skupovima može biti zastupljena isključivo u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN, odnosno kao UNMIK-Kosovo.

- Srbija ne prihvata, niti priznaje nezavisnost Kosova, i neće to uraditi, tako da nije potrebno da se iko trudi da je nagovara ili ucenjuje da tako nesto učini, jer je to nemoguća misija. S druge strane, Srbija želi da rešava probleme tehničkog funkcionisanja na jedan racionalan način, ali da se pritom ne dogodi da rešavanje tih problema podrazumeva i implicitno priznanje nezavinosti Kosova i Metohije - rekao je Tadić I dodao da niko nema pravo da optužuje Srbiju jer je ona "svoj principijelni stav oko učesća jasno i glasno izneli odmah na početku”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić ljut na Pahora

Izvor: S media, 18.Mar.2010

Srbija najverovatnije neće biti prisutna na konferenciji o Zapadnom Balkanu na brdu kod Kranja u Sloveniji, kaže za „Blic“ izvor blizak predsedniku Borisu Tadiću. Kako dodaje naš sagovornik predsednik Srbije je posle sinoćnog sastanka u Beogradu sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, bio...

Nastavak na S media...

Blic: Tadić ljut na Pahora

Izvor: Mondo, 19.Mar.2010, 09:42

Srbija najverovatnije neće biti prisutna na konferenciji o Zapadnom Balkanu na brdu kod Kranja u Sloveniji, rekao je za današnji “Blic” izvor blizak predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Nastavak na Mondo...

Blic: Tadić ljut na Pahora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2010

BEOGRAD - Srbija najverovatnije neće biti prisutna na konferenciji o Zapadnom Balkanu na brdu kod Kranja u Sloveniji, rekao je za Blic izvor blizak predsedniku Srbije Borisu Tadiću...Kako dodaje sagovornik Blica, Tadić je, posle sastanka u sredu uveče u Beogradu sa slovenačkim premijerom Borutom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.