Izvor: B92, 26.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Samardžić u Dečanima

Beograd, Dečani, Priština -- Boris Tadić i Slobodan Samardžić prisustvovaće večeras uskršnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani na Kosovu. Kosovske vlasti posetu smatraju političkom provokacijom.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić doputovao je večeras oko 20.30 sati u manastir Visoki Dečani. Posetu predsednika Srbije Borisa Tadića manastiru Visoki Dečani predstavnici UNMIK-a smatraju privatnom i u skladu sa normalnom procedurom, dok je predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << albanskih vlasti u Prištini danas tumače kao političku provokaciju.

Tadića su dočekali starešina manastira vladika Teodosije, otac Sava i monaštvo manastira.

Predsednik Srbije je sa vladikom Teodosijem, ocem Savom, bratstvom manastira i vernicima obišao crkvu u manastiru Visoki Dečani, a potom je otišao u konak manastira.

Tadić će u ponoć prisustvovati uskršnjoj liturgiji koju će služiti vladika Teodosije sa sveštenstvom manastira Visoki Dečani.

Tadić će, kako navodi prištinska štampa, biti u pratnji pripadnika policije Srbije, a predstavnici UNMIK policije objašnjavaju da je to u skladu sa normalnom procedurom.

Tači: Prvi predsednik na Kosovu

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će predsednik Srbije Boris Tadić "biti prvi predsednik neke od država koji će posetiti nezavisnu i suverenu državu Kosovo".

Iako se radi o privatnoj poseti Tadića, premijer Kosova je rekao da će Tadića prilikom ulaska na Kosovo dočekati natpis "Dobro došli u Republiku Kosovo".

Na ovaj način Tadić ulazi u istoriju kao predsednik Srbije koji priznaje novu realnost na Kosovu, rekao je Tači.

Kosovska policijska služba je, kako je preneo dnevnik "Koha ditore", saopštila da ne može da "spreči pratnju srpske policije, jer je UNMIK to dopustio".

Dnevnik prenosi i izjavu portparola UNMIK-a Rasela Gekia koji je na pitanje da li će Tadića pratiti i pripadnici MUP-a Srbije rekao da je "reč o normalnoj proceduri".

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je juče da poseta predsednika Srbije Borisa Tadića manastiru Visoki Dečani "ima propogandni politički motiv".

Na pitanje ko će garantovati bezbednost predsednika Srbije koji će prisustvovati uskršnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, Sejdiu je kazao da je to pitanje za Kfor i UNMIK.

Vlada Kosova smatra da Tadićeva poseta ne doprinosi "građenju međudržavnih odnosa" Kosova i Srbije.

"Verujem da ova poseta ne doprinosi međudržavnim odnosima u budućnosti", rekao je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči i dodao da je Vlada Kosova dobila samo nezvaničnu informaciju o poseti predsednika Srbije.

Predsednik Srbije je manastir posetio u februaru 2005. godine. Iguman manastira vladika lipljanski Teodosije je tada Tadiću uručio veliku ikonu Isusa Pantokratora, zahvalivši mu se na poseti manastiru.

Manastir Visoki Dečani stavljen je na listu svetske baštine i pod zaštitom je UNESKO-a. U manastiru služi više od 30 monaha.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.