Tadić i Pahor: Razgovor uz večeru

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Sep.2010, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Pahor: Razgovor uz večeru

Ljubljana, Beograd, Beč -- Boris Tadić boravi u Sloveniji, gde sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, između ostalog, razgovara o predlogu rezolucije o Kosovu.

Pahor i Tadić, uz svečanu večeru, razgovaraju o aktuelnim pitanjima u regionu.

Pred početak razgovora, do koga je večeras došlo kasnije no što najavljivano, slovenački premijer je rekao da će on učiniti sve što je u njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moći da ubedi kolegu i prijatelja iz Srbije, da je najlošije za Srbiju, region i šire, da se Srbija bori za nešto što je izgubljeno.

Najavljujući večerašnji razgovor, slovenačka državna televizija, komentariše da će sagovornici u Dobrovi, predsednik Boris Tadić i premijer Borut Pahor, razgovarati pre svega o rezoluciji koju Srbija predlaže Generalnoj skupštini UN i dodaje da se Srbija još uvek nije pomirila sa činjeničnim stanjem da je izgubila Kosovo, a podsećajući da je nedavno sud u Hagu proglašavanje nezavisnosti Kosova ocenio kao legitimni čin, koji nije u suprotnosti ni sa jednim međunarodnim zakonskim aktom.

Prema saopštenju Predsedništva Srbije, današnja poseta Sloveniji je zvanična, radnai. Sa druge strane, kabinet domaćina, premijera Slovenije Boruta Pahora, saopštava da predsednik Srbije stiže u privatnu posetu Sloveniji, tokom koje će "u prijateljskom razgovoru" sa slovenačkim premijerom, "razmeniti poglede na neka aktuelna međunarodna pitanja".

"Neočekivan dolazak u jeku pritisaka"

O kojim konkretno aktuelnim međunarodnim pitanjima će razgovarati predsednik Srbije i njegov domaćin - u saopštenju kabineta slovenačkog premijera se ne precizira.

Ipak, s obzirom na to da Boris Tadić neočekivano dolazi u Sloveniju upravo u jeku pritisaka zemalja koje su priznale Kosovo (među kojima je i Slovenija) da Srbija povuče, ili bar promeni rezoluciju o kojoj 9. septembra treba da glasa Generalna skupština UN, može se očekivati da će ta rezolucija biti i glavna tema razgovora u Dobrovi, prenosi dopisnica B92 iz Slovenije.

Pored toga, ne treba zaboraviti i da je nedavno predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio da Balkan više ne bi trebalo da bude najviši prioritet spoljne politike EU, već da taj prioritet treba preusmeriti na strateške partnere EU, posebno na Rusiju i susede na istoku.

Ovu izjavu predsednika Tirka je za B92 prokomentarisao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, koji je shvata kao izrazito pozitivnu, jer su, prema njegovom mišljenju, države Balkana toliko napredovale i sazrele da razumeju da brzina njihovog približavanja i uključivanja u EU zavisi od njih samih.

Pored toga, Kacin za B92 podseća i na nedavno ukidanje viza za građane tri balkanske države, kao i da države regiona međusobno sve bolje sarađuju, ali i navodi da je EU premalo svesna strateškog značaja Turske u regionu, kao i njenog uticaja na njegovu stabilnost.

Istovremeno, ne treba zaboraviti ni zalaganja slovenačke poslanice u Evropskom parlamentu, zadužene za bezvizni režim Tanje Fajon, koja se poslednjih meseci izuzetno zalaže za ukidanje viza i za građane Kosova, kao i evropsku perspektivu Kosova kao države.

Zbog svega toga, može se očekivati da će glavnina razgovora, koje će večeras voditi predsednik Boris Tadić i premijer Borut Pahor, biti usmerena upravo na kosovska pitanja, među kojima je bez sumnje i aktuelna rezolucija.

Bogdanović: Razgovori o mogućnosti kompromisa

Osim toga, ministar za Kosovo Goran Bogdanović potvrdio je da će se ovih dana u Briselu i Vašingtonu razgovarati o mogućnostima kompromisa oko srpske rezolucije o Kosovu.

Bogdanović je nedeljniku "Jedinstvo" izjavio da su pregovori Beograda i Prištine prilika da se reši istorijski konflikt između albanskog i srpskog naroda.

O pregovorima je bilo reči i na sastanku šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera i predsednika Skupštine Kosova Jakupa Krasnićija.

Zanijer je rekao da su sazreli uslovi za početak dijaloga, te da dve strane treba da odrede dnevni red i imenuju ljude za pregovore, koji će biti potpomognuti međunarodnim faktorom, pre svega Evropskom unijom.

Jeremić u Lesotu

Dok predsednik Srbije boravi u Sloveniji, ministar spoljih poslova Srbije Vuk Jeremić završava posetu jugu afričkog kontinenta.

On je danas boravio u Lesotu.

Dačić: Tražimo kompromis

Zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Beču da Srbija rezolucijom o Kosovu ne želi nikoga da provocira, već želi kompromisno, pravično i trajno rešenje.

"Naše državno rukovodstvo traga za načinom kako postići dogovor sa najvišim predstavnicima EU i SAD, međunarodne zajednice, koji bi bio prihvatljiv za većinu zemalja zastupljenih u Generalnoj skupštini UN", objasnio je on.

On je najavio da će Srbija nastaviti, pre svega predsednik Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić, da traga za daljim dogovorom sa EU, ali i drugim zemljama i onima koje su protiv i onima koje podržavaju naše stavove.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Srbija mora da ostvari ishod koji će omogućiti nastavak njenih diplomatskih napora za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne gubeći iz vida strateški proces evropskih integracija, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle razgovora u Lesotu.

Jeremić smatra da dani koji prethode raspravi o rezoluciji Srbije u Generalnoj skupštini UN zahtevaju staloženost i odgovornost.

Ne smemo nijednog trenutka izgubiti iz vida šta želimo da postignemo - to je da u Njujorku ne bude usvojena odluka kojom bi se podržala kosovska nezavisnost, poručio je Jeremić.

U ovim danima intenzivno radimo na pronalaženju zajedničkog jezika sa svim zemljama Evropske unije (EU), precizirao je Jeremić.

Jeremić je završio posetu jugu afričkog kontinenta, gde je za poziciju Srbije o Kosovu dobio podršku Južne Afrike, Namibije i Lesota

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.