Tadić i Cvetković razgovarali sa Josipovićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Cvetković razgovarali sa Josipovićem

BEOGRAD -

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, razgovarali su danas u Beogradu s porodicama izbeglim iz Hrvatske tokom ratova 90-ih godina, a koje su im iznele probleme u procesu povratka.

Porodice, koje su posredstvom Komesarijata za izbeglice Republike Srbije uključene u program povratka, ukazale su na sledeće probleme: vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, konvalidacija radnog staža, problemi u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stambenog zbrinjavanja.

Tu su i nemogućnost otkupa dobijenih stanova, problemi sa dobijanjem državljanstva i ekonomska održivost povratka.

Sastanku su prisustvovale porodice: Požar, Grujić, Pjevalica, Anđušić, Đurđević, Drača, Lalić i Dobrić.

Kako je navedeno u saopštenju pres službe predsednika Srbije, ove porodice izbegle su iz Knina, Siska, Donjeg Lapca, Lipika i Petrinje.

Razgovoru su prisustvovali i komesar za izbeglice Srbije Vladimir Cucić, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, ambasador Miroslav Kopečni, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak, savetnik predsednika Hrvatske Siniša Tatalović i predsednik Srpskog nacionalnog vjeća Milorad Pupovac.

Vraćen ikona Svete Bogorodice iz Dalja

U okviru programa povraćaja kulturnih dobara, predsednik Srbije predao je predsedniku Hrvatske ikonu Svete Bogorodice iz crkve Svetog Dimitrija u Dalju.

Tadić je ocenio da vraćanje ikone, koja pripada Hrvatskoj i njenim građanima, nezavisno od nacionalne pripadnosti, smatra velikim simboličkim, ali i konkretnim političkim činom.

On je istakao da poseban značaj pridaje pitanju zaštite kulturnih dobara i kulturnog identiteta na prostoru bivše Jugoslavije, gde je tokom rata došlo do ugrožavanja kulturnih dobara, devastacije i rušenja manastira i crkava.

Tadić je naglasio da ta kulturna dobra predstavljaju istorijsku vrednost i istorijsko svedočanstvo o poreklu i identitetu Srba, Hrvata i drugih naroda koji žive na prostoru jugoistočne Evrope.

Josipović je istakao da simbolički čin povratka ikone pokazuje dobru volju i pozitivni trend odnosa između dve zemlje.

Josipović je naglasio da može svedočiti o napretku u ostvarenju jednog od zajedničkih ciljeva dve zemlje - povratku kulturnog blaga.

"Zahvaljujem na velikom trudu međuvladinoj komisiji koja je obavila i obavlja veliki deo posla. To je posao od izuzetne važnosti za hrvatsku i srpsku kulturu i obe zemlje", rekao je Josipović.

Mešovita srpsko-hrvatska komisija za povraćaj kulturnih dobara utvrdila je program prioriteta i dinamiku povraćaja, kojim je predviđeno da u naredne dve godine Hrvatskoj budu vraćena odneta kulturna dobra.

Pomoćnica ministra za kulturu Dušica Živković precizirala je da je programom za ovu godinu predviđeno vraćanje dobara iz manastira Krka i Krupa i crkava u Boboti i Dalju.

Prema njenim rečima, proces povraćaja je uslovljen konzervatorskim tretmanom i bezbednosnim i konzervatorskim uslovima na mestima povratka.

Cvetković i Josipović: Rešavati sva otvorena pitanja

Ranije danas predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je u razgovoru s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem da Srbija pridaje veliki značaj dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji i da se zalaže za rešavanje svih otvorenih pitanja između dve zemlje u cilju razvoja sveukupnih odnosa.

Na sastanku je konstatovano da će se u narednom periodu aktivno raditi na rešavanju problema povratka izbeglica, ostvarivanju njihovih prava i rešavanju pitanja nestalih lica.

"Vlada Srbije će kao i do sada nastaviti da daje pun doprinos unapređenju položaja hrvatske manjine u Srbiji što očekujemo i od Hrvatske kad je reč o našoj manjini u Hrvatskoj", poručio je Cvetković.

Cvetković i Josipović složili su se da je veoma važno i dalje unapređivati ekonomsku saradnju pre svega kroz povećanje obima trgovinske razmene, ali i u domenu stvaranja uslova za realizaciju investicija, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.

Istaknuto je, takođe, da mogućnosti za saradnju postoje i u sprovođenju regionalnih infrastrukturnih i energetskih projekata.

Na sastanku je ocenjeno da strateški interes i Srbije i Hrvatske - pristupanje Evropskoj uniji, predstavlja izuzetno važan podsticaj za unapređenje svih vidova saradnje, a posebno u domenu bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.

Josipović sa predstavnicima nevladinih organizacija

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Beogradu da će u svom političkom angažmanu nastaviti da pokušava da doprinese pomirenju u regionu.

Josipović je novinarima nakon sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija iz Srbije rekao da je tokom 1990-tih godina i sam bio deo civilnog društva i da je ponosan na taj deo života.

"Moj stav o pomirenju u regionu ostao je nepromenjen, ali sada imam i veće mogućnosti nego pre da kroz politiku radim na tome", poručio je hrvatski predsednik.

On je dodao da je u predsedniku Srbije Borisu Tadiću našao partnera za rad na normalizaciji odnosa, ali i za pružanje satisfakcije žrtvama ratova i procesu pomirenja.

Josipović je ocenio da su odnosi u regionu u poslednje vreme u usponu, i dodao da zna da za one koji su stradalnici i žrtve vreme sporo ide.

"Mnogo je lakše govoriti o rešavanju problema nego ih stvarno i rešavati. Pravda i razumevanje ne dolaze lako", ocenio je Josipović.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je zadovoljstvo što se od juče na ulicama Beograda srpska i hrvatska zastava vijore jedna pored druge.

Ona je ocenila da je to značajan simbolični momenat, i znak novih strategija i politika u regionu.

Kandićeva je apelovala na Josipovića i političare u regionu da podrže procese suočavanja sa prošlošću zarad bolje budućnosti.

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku su govorili o potrebi normalizacije odnosa u regionu, slobode kretanja ljudi, rešavanja problema u BiH i na Kosovu, kao i problema povratka izbeglica, povratka imovine, slobode medija i ljudskih prava marginalizovanih grupa, poput LGBT populacije.

Predstavnici NVO zadovoljni susretom

Predstavnici nevladinih organizacija u Srbiji pozitivno su danas ocenili sastanak s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.

"Ono što mi se posebno dopalo prilikom razgovora sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem je otvorenost razgovora ali i realnost sa kojom pristupa problemima", izjavio je agenciji Beta predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić nakon susreta predstavnika NVO i hrvatskog predsednika.

"Josipović je obećao da će praksa susreta s civilnim društvom iz regiona postati normalna i uobičajena, što je pozitivan presedan u našim dosadašnjem iskustvima", dodao je Gruhonjić i naveo da se može reći da "nevladine organizacije u regionu imaju sada svog čoveka na mestu predsednika jedne države".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović bio je veoma "neposredan u razgovoru, uostalom on je godinama radio u nevladinom sektoru", izjavio je agenciji Beta posle razgovora sa predsednikom Hrvatske član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

"Mislim da je bolja većina novinara prevladala u odnosu na one koji su prosipali zlo i huškanje, mada još uvek ima teških reči i onih koje pronalaze samo ružne strane u odnosima Srbije i Hrvatske, ali stasava jedna nova generacija novinara koja ima sasvim drugačije poglede", dodao je Bodrožić.

Drugi dan zvanične posete

Tadić i Josipović će danas prošetati centrom Beograda, nakon čega će predsednik Srbije i njegov gost prisustvovati susretu umetnika Srbije i Hrvatske u restoranu "Kalemegdanska terasa".

Predsednici Srbije i Hrvatske potvrdili su posle jučerašnjih razgovora u Beogradu da su dve države, nakon oscilacija i problematičnih odnosa u prošlosti, konačno našle pravi put za rešavanje otvorenih pitanja koji vodi najboljim susedskim odnosima i zajedničkom putu u Evropsku uniju.

Predsednik Srbije je prvu zvaničnu posetu svog hrvatskog kolege Beogradu ocenio kao istorijsku.

Tokom posete Subotici, gde su prisustvovali proslavi 20. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tadić i Josipović juče su poručili da su nacionalne manjine bogatstvo koje povezuje zemlje regiona i garantovali očuvanje njihovog identiteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pupovac: Poseta za bolje sutra

Izvor: B92, 19.Jul.2010

Beograd -- Poseta predsednika Hrvatske Ive Josipovića trebalo bi da otopli odnose dve države, kao i odnose njenih građana, kaže potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac... On je, u vestima B92, istakao da predsednici Josipović i Tadić trasiraju nove odnose između dve države kojima treba dati podršku...Pupovac...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.