Tadić dostojanstveno podneo Nikolićeve uvrede

Izvor: Glas javnosti, 17.Maj.2012, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić dostojanstveno podneo Nikolićeve uvrede

BEOGRAD - U oštroj debati o budućnosti Srbije, dvojica predsedničkih kandidata Boris Tadić i Tomislav Nikolić pokazali su da se njihove politike strateški razlikuju po gotovo svim unutrašnjim i spoljnopolitičkim pitanjima kojih su se dotakli u duelu na Radio-televiziji Srbije.

U duelu, koji bi prema mišljenju mnogih analitičara mogao da opredeli presudan broj građana u drugom krugu predsedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << izbora 20. maja, Tadićeva osnovna zamerka Nikoliću bila je da je njegova politika opasna i nedosledna, što je potkrepio brojnim primerima iz njegove političke prošlosti, dok je Nikolić protivkandidatu u više navrata uzvraćao pozivom da se okrene budućnosti, umesto što je "zakopan u prošlosti".

Predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić rekao je u završnoj poruci građanima Srbije da je 20. maj važan dan kada treba zajedno da pošaljemo poruku da Srbija želi da ide napred i da je zemlja demokratije.

On je, uzvraćajući na Nikolićevu završnu poruku biračima da treba da "kazne Borisa Tadića", rekao da neće ništa ružno reći za svog protivkandidata:

"Važno je da izaberemo sigurnost, poštujući jedni druge. Ja neću pozivati na agresiju, kažnjavanje, spreman sam i Nikoliću da pružim ruku i da sarađujem. Ali, pre svega poštujem demokratsku volju iskazanu na ovim izborima", poručio je Tadić.

On je dodao i da je Nikoliću spreman da pruži ruku posle izbora jer, kako je istakao, "moramo sarađivati".

On je naglasio da je jedini put Srbije put prema EU, put investicija, obezbeđivanja zaposlenja, ulaganja u obrazovanje i nauku i tehnologiju.

Tadić je istakao da je spreman da u razvoj i u budućnost Srbije uloži sve što je njemu na raspolaganju, sve svoje međunarodne kontakte.

"Siguran sam da tako možemo postići ono što je neslućeno u ovom trenutku", zaključio je Tadić.

Nikolić je u završnoj reči naveo da su Tadićeva obećanja, za razliku od njegovih, neiskrena i nepoštena, i pozvao građane da ga na izborima politički kazne.

"Srbija mora da se promeni. Ne možete da budete taoci politike Borisa Tadića, tajkuna i njegovog okruženja koje vam ne da da dišete.

"Kaznite Borisa Tadića za lažna obećanja, za stepen kriminala, za stepen nezaposlenosti, za to što troje od vas četvoro živi lošije nego pre četiri godine", apelovao je Nikolić.

Kandidati su, prema propozicijama emisije, imali po tri minuta da govore o širokom spektru političkih tema, a onda i po minut za replike po tim pitanjima, i to su činili bez ispada i uz poštovanje osnovnih pravila političke kulture.

Ipak, tokom duela Tadić je više puta upozoravao Nikolića da ne koristi zapaljivu retoriku i da treba da pruži pozitivan primer mladim gledaocima, dok je Nikolić Tadića optužio da je "preuzeo retoriku radikala u kampanji" i da je bio inspirator radikalske harange protiv njega.

Neslaganje je u duelu izraženo po svim pitanjima ili u percepciji onoga što je u državi proteklih godina učinjeno, a Nikolić je u više navrata ponovio optužbe da su opšti izbori 6. maja bili neregularni.

Tadić je  sasvim otvoreno optužio naprednjake i Nikolića da su izmislili izbornu krađu iz taktičkih razloga kako bi preokrenuli izborni poraz, dok je Nikolić poručio da će, bez obzira na sve, biti ne samo predsednik, nego da će i SNS biti stožer buduće vladajuće koalicije.

Oba kandidata su osporavala političku iskrenost protivnika, te je tako Tadić konstatovao da je Nikolić, iako se deklarativno zalaže za pristupanje EU, potpisao sporazum o saradnji sa osvedočenim protivnikom evrointegracija Vojislavom Koštunicom.

"Srbija mora da ima predvidljivu politiku, ukoliko bi se politika menjala svaki čas to bi bilo opasno. Vi ste zastupali politiku protiv EU, onda ste se deklarisali za politiku evrointegracija, a onda ste ponovo potpisali sporazum sa Koštunicom, a poznato je šta je njegova politika prema EU", rekao je Tadić.

Nikolić je pokušao da iskrenost Tadićeve politike "i EU i Kosovo" ospori podsećanjem da je DS razgovarala o formiranju vlade sa LDP, čiji je lider Čedomir Jovanović, kako je rekao, promoter nezavisnosti Kosova i osoba koja tvrdi da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

Tadić je izneo sažet presek onoga što su on i protekla vlada uradili po svim pitanjima od značaja za društvo, kao što su spoljna politika, evrointegracije, borba protiv kriminala i korupcije ili ekonomija, a građane podsetio da Nikolić nema nikakva politička postignuća, osim onih iz 90ih godina prošlog veka od kojih se Srbija, kako je rekao, i dalje oporavlja.

Nikolić je Tadića optužio da ne ispunjava obećanja data građanima i da ne primenjuje važne zakone, i da je to čak prepoznato i u EU, tako da se od Srbije danas traži preispitivanje reforme pravosuđa i spornih privatizacija.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.