Tadić dodelio medalje za hrabrost

Izvor: B92, 15.Feb.2011, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić dodelio medalje za hrabrost

Beograd -- Povodom Dana državnosti predsednik dodelio ordenje zaslužnima. Odlikovanja dobili i obični ljudi koji su ga zaslužili herojskim podvizima.

Predsednik Srbije Boris Tadić dodelio je, povodom Dana državnosti, medalje za hrabrost "Miloš Obilić".

Medalje su dodeljene pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, i građanima koji su se istakli hrabrim i plemenitim postupcima.

Tadić je tom prilikom istakao da su nesebičnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i solidarnost vrednosti koje se moraju negovati, i da pojedinci koji su ističu tim osobinama daju suštinski doprinos državnosti Srbije.

Medalje za hrabrost "Miloš Obilić" uručene su sedmorici pripadnika i jednoj pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, kao i dvojici građana.

Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" posthumno je odlikovan Vladimir Grandić, koji je poginuo 11. aprila 2009. godine u Novom Sadu, na službenoj dužnosti, kada je pokušao da spreči bekstvo pljačkaša više zlatara.

Na Grandića su tada razbojnici ispalili više hitaca nanevši mu smrtonosne povrede. Priznanje ovo policajca primio je njegov rođeni brat.

Zlatnu medalju "Miloš Obilić" dobio je i civil Boris Bušić koji je, pokušavši da spreči pljačku pošte u Beogradu, teško ranjen početkom ove godine.

Istom medaljom odlikovan je i Dejan Zastavniković, mladi beogradski policajac, koji je teško ranjen dok je obavljao dužnost.

On je sprečio bekstvo razbojnika, tako što je sa kolegama krenuo u poteru za njima, kada je teško ranjen u rame i usnu, ali je i pored toga uhapsio prekršioce, pokazavši visok stepen hrabrosti, profesionalizma i požrtvovanosti.

Zastavniković je rekao da mu je današnji dan jedan od najlepših trenutaka u životu i da medalju doživaljava kao priznaje da je posao radio kako treba, ali i kao motivaciju da i dalje tako nastavi.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je današnji praznik, prilika da se osveži sećanje na sve one koji su ugradili svoj život i ideale u državnost Republike Srbije

"Moramo da uputimo poruku svima u Srbiji da nesebičnost, solidarnost i lična hrabrost jesu visoko poštovane vrednosti, da svi te vrednosti moraju da poštuju, a iznad svih - institucije Srbije", rekao je Tadić.

Svečanosti u zgradi Predsedništva Srbije prisustvovali su, između ostalih, premijer Mirko Cvetković i ministri, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, narodni poslanici i patrijarh SPC Irinej.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.