Tadić: Zaštititi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu

Izvor: S media, 26.Okt.2011, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Zaštititi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio od Uneska da spreči kosovizaciju spomenika srpske kulture na KiM. Tadić je podsetio da se na KiM nalaze najsvetiji objekti Srpske pravoslavne crkve i da su neki od njih na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas Unesko da učini sve kako bi bili sprečeni pokušaji da se nesporni spomenici srpske kulture na Kosovu i Metohiji učine "kosovskim".

Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je, obraćajući se u Parizu učesnicima Foruma lidera Generalne konferencije Uneska, istakao da Srbija, kao multietnička, multikonfesionalna i demokratska država nikome ne uskraćuje pravo na identitet, ali da očekuje da se i drugi ponašaju na isti način.

Tadić je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalaze najsvetiji objekti Srpske pravoslavne crkve, i da su neki od njih na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

"Srbija je kao država zadužena za te spomenike i ostaće posvećena tom zadatku, ali računamo i na podršku Uneska", poručio je Tadić na forumu, na kojem se ove godine učesnici bave pitanjem izgradnje kulture mira i održivog razvoja.

Tadić: Srpski identitet svetinja na Kosovu nesporan (VIDEO)

Tadić: Ciljevi Srbije - EU i Kosovo

Bez dogovora Tadića i Srba sa Kosova (VIDEO)

Tadić je podsetio da u Jugoistočnoj Evropi kulturno nasleđe jednog naroda često prelazi međunarodno-priznate granice između država, i objasnio da upravo zato Srbija nastoji da bude lider u jačanju prekogranične kulturne saradnje, čime doprinosi i procesu regionalnog pomirenja.

Osvrćući se na temu ovogodišnje diskusije, Tadić je kazao da je zajednički zadatak sprečavanje da proces globalizacije izbriše male kulture, i da, upravo suprotno tome, globalizacija treba da bude iskorišćena za dobrobit čitavog čovečanstva - za razvijanje razumevanja i saradnje.

"Ako uspemo, imaćemo svet u kojem će se sve kulture međusobno više poštovati. Rezultat će biti to da će nejednakosti postati manje važne, diskriminacija manje prisutna a nestabilnost i nasilje ne samo manje ekstenzivni, već proterani na

margine istorije"
, rekao je Tadić.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.