Tadić: Srbija stabilna i bezbedna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2010, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija stabilna i bezbedna

ĆUPRIJA -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je profesionalizacija vojske podigla kvalitet oružanih snaga i istakao da je Srbija stabilna i bezbedna država, uprkos izazovima terorizma i organizovanog kriminala.

Tadić je posle vežbe "Združeni poduhvat 2010." na poligonu "Pasuljanske livade" kraj Ćuprije, rekao da je osnova za stabilnost i bezbednost zemlje veoma dobra saradnja Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

Predsednik Srbije je rekao i da je visoka borbena gotovost vojske značajna za stabilnost Srbije i čitavog regiona.

Tadić je izrazio zadovoljstvo danas održanom vojnom vežbom rekavši da je ona pokazala spremnost i obučenost oružanih snaga Srbije.

Predsednik Srbije je rekao da se sada vide rezultati nakon godina reformi u vojsci, istakavši da sada u VS nakon profesionalizacije postoji novi kvalitet i obučenost njenih pripadnika.

"Profesionalizacija vojske podiže kvalitet naših oružanih snaga, ali će svi oni koji žele i dalje moći da služe vojni rok, čime će civilna kontrola vojske i dalje ostati, kao i veza između naroda i vojske", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da će država u budućnosti i dalje nastaviti da oprema Vojsku Srbije i podiže standard njenih pripadnika.

Tadić je posebno pomenuo određene, kako je rekao, manjkavosti u opremanju avijacije i oklopnog voznog parka, dok je za ostale vidove vojske kazao da je postignut izuzetan napredak.

Šutanovac: Vežbu izveli profesionalni vojnici

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da su vežbu "Združeni poduhvat 2010. godine" uspešno izveli profesionalni vojnici izrazivši zadovoljstvo što je time započelo stvaranje novog imidža profesionalnih oružanih snaga.

Šutanovac je istakao da je u vežbi direktno učestvovalo oko 800 profesionalnih vojnika i da je ovo po obimu prva vežba u kojoj je učestvovao toliki broj profesionalaca.

"Sa ovim pokrećemo apsolutno novi imidž u kome će u budućnosti ovakve vežbe izvoditi profesionalna vojska", rekao je on po završetku vežbe.

Šutanovac je dodao i da je višednevna vežba koja je danas praktično završena izvođena u teškim vremenskim uslovima izrazivši zadovoljstvo što su pripadnici oružanih snaga uspešno ispunili svoje postavljene ciljeve.

Ministar odbrane je dodao da je, osim profesionalnih vojnika na vežbi, indirektno učestvovalo i još oko 200 vojnika, dodajući da je time direktno ili indirektno vežbu izvelo oko hiljadu pripadnika oružanih snaga.

Vojska Srbija teži najboljim standardima

Šutanovac je dodao da je to ministarstvo i Vojska Srbije, koja želi da bude organizovana po najboljim standardima, otvoreni za saradnju sa svim državama koje to žele.

"Vojska Srbije danas teži najboljem standardu koji postoji na svetu i to je NATO standard", rekao je Šutanovac.

On je rekao i da je usvajanje i primena NATO standarda nešto uobičajeno u svetu čemu teže sve vojske.

Šutanovac je dodao da Ministarstvo odbrane u ovom trenutku ima saradnju sa više od 55 zemalja, a da je u prethodnih nekoliko godina potpisano više od 35 ugovora o saradnji.

On je dodao da Ministarstvo odbrane sarađuje sa svim zemljama sveta koje žele da sarađuju sa nama, dodajući da je više od 55 država u direktnoj saradnji sa tim ministarstvom.

"Ako neko iz ove države uspostavlja saradnju sa inostranstvom to su vojska i policija" rekao je Šutanovac.

Tokom izvođenja druge faze te vežbe prikazan je visok nivo osposobljenosti pripadnika kopnene vojske, specijalnih snaga i helihopterskih jedinica. Tokom vežbe koja je izvedena bojevnom municijom najveću pažnju prisutnih privuklo je dejstvo tenkovske čete, kao i artiljerijska podrška napada zbog preciznosti kojom su pogađane mete.

Pripadnici helihopterskih jedinica demonstrirali su umeće u snabdevanju pripadnika kopnene vojske na zemlji, kao i u gađanju raketama "maljutka". Na vežbi su korišćena i neka od novih steljačkih oružja domaće proizvodnje, poput automatske puške, a prikazano je i dejstvo snajpera "crne strela", kalibra 12,7 milimetara.

U okviru vežbe, takođe, prikazano je i niz aktivnosti vezanih za maskiranje i zadimljavanje terena kako bi se što vernije dočarala moguća realna situacija.

Demonstriran je i prikaz telekomunikacione podrške združenih snaga tokom izvođenja operacija, kao i operativnih sposobnosti komandi i jedinica angažovanih u tim aktivnostima.

Cilj vežbe bio je prikaz sposobnosti štabnog i rada jedinica u borbenim uslovima na terenu sa težištemn na modelovanju i borbenoj organizaciji snaga za izvođenje operacija u uslovima profesionalizacije jedinica.

Na vežbi je demostrirano i umeće voda za dekontaminaciju ljudi, naoružanja i tehnike i sastava jedinica atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Vežbom je rukovodio zamenik komandanta Združene operativne komande VS brigadni general Milan Mojsilović sa pomoćnicima za kopnenu vojsku i vazduhoplovstvo.

Ova vežba izvedena je u okviru redovnih aktivnosti VS, a danas je bio dan za prikaz osposobljenosti za VIP goste.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.