Tadić: Srbija posvećena Milenijumskim razvojnim ciljevima

Izvor: Studio B, 20.Sep.2010, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija posvećena Milenijumskim razvojnim ciljevima

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u sedištu Ujedinjenih nacija da je Srbija u potpunosti posvećana ispunjavanju milenijumskih razvojnih ciljeva svetske organizacije i izrazio uverenje da će ih postići do 2015.

Na plenarnom sastanku o milenijumskim razvojnim ciljevima u oviru 65. zasedanja Generalne skupštine UN, Tadić je rekao da "Srbija naporno radi na ostvarivanju istinski održivog i društveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odgovornog dugoročnog razvoja u skladu sa sveukupnom strategijom namerenom za Milijenijumske razvojne ciljeve".

Početkom milenijuma članice UN su postigle sporazum da se do 2015. ispune ciljevi: iskorenjivanje krajnjeg siromaštva, univerzalnost osnovnog obrazovanja, jednakost polova, smanjenje smrtnosti dece, poboljšanje zdravlja majki, borba protiv zaraznih bolesti, održivost prirodne sredine i razvijanje globalnog partnerstva za razvoj.

Tadić je rekao da Srbija u ispunjavanju tih ciljeva radi i kroz Strategiju za smanjenje siromaštva, "što je integralni deo napora srpske vlade da ostvari centralni strateški prioritet: članstvo u EU", rekao je Tadić u govoru dostavljenom agenciji Beta.

Tadić je rekao da je Srbija počela efikasnije da koristi javne fondove, povećala transparentnost i imala uspeha u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. "Srpska vlada je takođe preduzela mere da obezbedi da cenama osnovnih prehrambrenih namirnica, kao što su mleko, ulje, brašno itd. nikad ne manipulšu špekulanti", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je u "teškom ekonomskim vremenima", Srbija kao prioritet postavila proširenje socijalne zaštite. "Povećanje jednakosti šansi, rodna ravnopravnost i veća prava žena i manjina su naglašeni, i udvostručili smo napore da obezbedimo da penzije i ušteđevine budu zaštićene održavanjem makroekonomske stabilnosti", rekao je Tadić na skupu na kojem govori više od 60 svetskih državnika.

Tadić je rekao da Srbija nastoji da ostvari održivost životne sredine i kroz "inovativne finansijske mehanizme na nacionalnom i regionalnom nivou". Dodao je da je u Srbiji i celoj jugoistočnoj Evropi ulaganje u ekološku infrastrukturu "veoma važan prioritet", ali i da je "veoma teško pokriti troškove".

Tadić je ukazao da nije reč samo o pronalaženju načina za ulaganje u održivost životne sredine, već je na "širem, konceptualnom nivou, reč i o radu ka ekonomiji utemeljenoj u znanju". "Jedini efikasan način da se čovečansto izbori s brojnim izazovima moderne civilizacije jeste kroz investicije u svakoj zemlji u nauku, pronalaske i obrazovanje, u sinergiji s politikom i ekonomijom", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je naveo da je Srbija potpuno posvećena tome da milenijumski ciljevi budu prioritet u zakonodavnoj aktivnosti i dodao da je Srbija "voljna, spremna i kadra" da pomaže drugim državama u njihovim naporima. "Solidarnost sa svetom u razvoju je jedini način da se spasi prirodno blago naše planete i da osiguramo zdravlje i napredak za celo čovečanstvo", rekao je predsednik Srbije.

Tadić će se u subotu, 25. septembra, obratiti Generalnoj skupštini UN u okviru generalne debate tog tela.

Ne treba nagađati o dijalogu sa Kosovom

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u Njujorku da ne treba nagađati o modalitetu budućeg dijaloga Beograda i Prištine. "Moja obaveza je da objasnim građanima - ako ne i ukupnoj našoj političkoj javnosti, da je vrlo rano spekulisati o tome kakav bi modalitet dijaloga Beograda i Prištine mogao biti u budućnosti. Veoma je važno da se definiše forma tog dijaloga i njegove osnovne teme", rekao je Tadić za Radio-televiziju Srbije.

Predsednik je najavio da će u četvrtak razgovarati sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton o tome, kao i o procesu približavanja Srbije EU. On je dodao da je "to nastavak dijaloga sa EU posle usklađivanja rezolucije (u UN) o Kosovu čime je definisan proces koji treba da reši mnoga tekuća životna pitanja građana Kosova, ali i smanji rizike od novih konflikata". "Samo na taj način svi zajedno možemo postati deo EU i ući u jedan ujedinjeni politički proces koji treba da obezbedi ekonomski razvoj i sigurnost za sve ljude koji žive u Jugoistočnoj Evropi", ocenio je predsednik Republike.

Tadić je naveo da će u Njujorku imati nekoliko desetina sastanaka, među kojima i sa predsednicima Turske, Kipra, Evropske komisije, dok je za sutra predviđen razgovor i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom. "Nije Kosovo jedina tema sa kojom Srbija nastupa u UN... Govoriću i o tome kako možemo doprineti regionalnoj politici i stabilnosti, kako ostvarujemo naše stremljenje ka ostvarenju milenijumskih ciljeva, ali i o borbi protiv organizovanog kriminala gde je Srbija jedan od svetskih lidera", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je najavio da će u sredu govoriti u Harvard klubu o ekonomskim potencijalima Srbije i pokušati da zainteresuje investitore.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.