Tadić: Srbija poštuje susede

Izvor: B92, 16.Mar.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija poštuje susede

Herceg Novi -- Predsednik Boris Tadić rekao je da se Srbija ne meša u nadležnosti nijedne zemlje u regionu, ali da svaka država mora da brine o pravima naroda u dijaspori.

Prema njegovim rečima, Srbija ne smatra dijasporom srpski narod koji živi u regionu, već one koji žive u Nemačkoj, Austriji, ili Americi.

"Isključivo građani srpske nacionalnosti u Crnoj Gori imaju pravo da se bore za svoj ustavni položaj. Država Srbija nema pravo da se meša u unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvari Crne Gore", rekao je Tadić nakon otvaranja Konzulata u Herceg Novom.

Tadić je zajedno sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem odgovarao na novinarska pitanja koja su se najviše ticala strategije za Srbe izvan Srbije, zbog koje prošle sedmice Podgorica uputila demarš Beogradu.

Povodom reakcija u regionu na strategiju Vlade o Srbima u dijaspori, Tadić je rekao da građani srpske nacionalnosti imaju pravo da se bore za položaj u državama u kojima žive.

"Svaka država ima puno pravo da brine o identitetu vlastitog naroda koji ne živi u matičnoj državi, to važi i za Crnu Goru kada su upitanju crnogorci Srbiji, to važi i za Srbiju kada su u pitanju Srbi u Crnoj Gori, ali to se sve čini na način da se ni jednog trenutka ne sme dovesti u pitanje suverenitet integritet svake susedne države to je crvena linija koja nikada ni po koju cenu ne sme biti pređena", kaže Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je zajednička budućnost Srbije i Crne Gore u EU, ali i da bi dve zemlje - pre nego što postanu članice Unije - trebalo da iskoriste sve potencijale međusobne saradnje. Otvaranje konzulata doprineće boljoj povezanosti i komunikaciji građana dve zemlje rekao je Tadić.

" Već nekoliko godina Republika Srbija ulaže napore da otvori konzulat u Herceg Novom i mnogim drugim gradovima bivše Jugoslavije kako bi smo pospešili saradnju omogućili najbolje moguće uslove našim građanima i na neki način obezbedili viši nivo povezivanja", kaže Tadić.

Otvaranje konzulata ne utiče na popis

Na pitanje zašto se konzulat otvara 15 dana pred popis stanovništva, predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da ne vidi kako bi to moglo uticati na popis.

"Ne vidim kako bi to moglo da utiče na popis smatrate li da će ovim konzulatom biti više srba manje crnogoraca, zar tako doživljavamo srbe i crnogorce, da korz otvaranje konzularnog predstavništva ili bilo koji čin smatramo da mogu menjati svoj nacionalni osećaj neka se građani izjašnjavaju onako kako osećaju", kaže Vujanović.

Konzulat koji je otvoren u Herceg Novom koristiće pored Novljana, i stanovnici Tivta, i Boke Kotorske građani tog grada i cele Boke, ali i mnogobrojni turisti iz Srbije koji će posetiti Crnu Goru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.