Tadić: Srbija neće podržati referendum o podeli BiH (FOTO, VIDEO)

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija neće podržati referendum o podeli BiH (FOTO, VIDEO)

Predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Turske Abdulah Gul i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović potvrdili su juče u Karađorđevu prinicip nemešanja u unutrašnje stvari bilo koje od ove tri države.

GALERIJA SLIKA

Tadić, Gul i Radmanović su naglasili važnost jačanja, kako bilateralne, tako i trilateralne saradnje, ističući da je namera sve tri države da region Zapadnog Balkana bude što pre integrisan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Evropsku uniju.

Tadić je istakao da je članstvo u EU najvažniji politički cilj, koji bi trebalo da donese korist svim građanima regiona.

Predsednik Srbije izjavio je danas da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podeli Bosne i Hercegovine i na bilo koji način doveo u pitanje integritet te zemlje.

Tadić je ponovio da Srbija stoji čvrsto na stanovištu o nužnosti osude i procesuiranja svih ratnih zločina i da je to jedini način da se dodje do istine i punog pomirenja medju narodima.

On je predočio da je u Karađorđevu održan trilateralni sastanak, a ne međunarodna konferencija o BIH.

Tadić: Srbija protiv rasne, verske i etničke netrpeljivost

Tadić na uskršnjoj misi bdenja (VIDEO)

Uskršnja čestitka predsednika Tadića

Gul je naglasio da je želja sve tri države da se pojača saradnja u smeru rešavanja gorućih problema, uz poštovanje prinicipa očuvanja suvereniteta i integriteta i nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država.

Radmanović je rekao da je opredeljenje svih zalaganje za mir, razumevanje, dobrosusedske odnose i istakao da Srbija, Turska i BIH žele da Balkan bude "oaza mira".

Po završetku trilateralog, uslediće i bilateralni sastanci, a potom i usvajanje zajedničkog saopštenja.

Na putu ka Karadjordjevu primetan je veoma veliki broj pripadnika policije i žandarmerije.

Izetbegović i Komšić: Vredelo je doći

Članovi predsedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović poručili su u Karađorđevu da jučerašnji trilateralni sastanak vide kao "obračun sa zlim duhovima iz prošlosti" i ocenili da će to mesto postati simbol novog početka u odnosima među državama.

Izetbegović je istakao da je u Bosni bilo protivljenja dolasku na današnji sastanak, ali da sve ono što je danas rečeno u Krađorđevu i svi stavovi koje je izneo predsednik Srbije Boris Tadić, po pitanju budućnosti BiH, potvrđuju da je "vredelo doći u Karađorđevo".

"Karađorđevo može da promeni imidž i da bude simbol novog početka, posebno kada je reč o odnosnima Srbije i BiH", istakao je Izetbegović.

Policija blokirala put zbog prolaska turske delegacije

Novi Sad danas je oko 18 časova bio blokiran više od 40 minuta zbog prolaska kolone vozila turske delegacije, koja je učestvovala na sastanku s predstavnicima Srbije i BiH u Karadjordjevu.

Pripadnici MUP-a koji su obezbedjivali taj putni pravac, preusmeravali su vozila u bočne ulice za vreme blokade regionalnog puta Bačka Palanka - Novi Sad.

Nakon prolaska turske delegacije saobraćaj je ponovo uspostavljen, ali se odvija otežano zbog velikog broja vozila.

Izetbegović je na pitanje da li Srbija i BiH mogu da razgovaraju bez "patrona, bilo u vidu Turske ili EU" rekao da mogu, ali da su trilaterale veoma korisne.

On je naglasio značaj dijaloga u cilju postizanja kompromisnog rešenja bez obzira na kojem nivou se ti razgovori vode.

Na pitanje o zahtevu za autonomiju Sandžaka, koji zastupa Muamer Zukorlić, Izetbegović je rekao da je sa dezintegracijama na Balkanu završeno, a da preostaju samo integracije.

On je takođe rekao da apeluje na predstavnike dve islamske zajednice u Sandžaku, da kad dolaze kod njega, dolaze zajedno i sa zajedničkim stavom.

Prvi trilateralni samit Tadića, Gula i tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića održan je 24. aprila 2010. u Istanbulu.

Na tom samitu je potpisana Istanbulska deklaracija i dogovoreno da u naredne dve godine budu održani trilateralni sastanci u sve tri zemlje.

U Istanbulskoj deklaraciji istaknuto je da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multiverskih osobenosti regiona.

Pojedine političke partije u Bosni i Hercegovini kritikovale su današnji sastanak u Karadjordjevu. Srpska demokratska stranka optužila je Tursku da ima "neootomanske ambicije".

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić pozdravio je održavanje sastanka, ali je ocenio kao "lošu simboliku" to što se sastanak održava u Karadjordjevu.

U vojnoj rezidenciji u Karadjordjevu pored Bačke Palanke pokojni predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević navodno su 1991. godine dogovarali podelu Bosne i Hercegovine.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.