Tadić: Srbija je bezbedna zemlja

Izvor: Glas javnosti, 13.Nov.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija je bezbedna zemlja

BEOGRAD - Pripadnici Vojno-bezbednosne agencije (VBA) u prisustvu državnog i vojnog vrha obeležili su svoj dan, 12. novembar.

Na svečanosti u zgradi starog Generalštaba, u petak uveče, predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je međunarodni bezbednosni kredibilitet Srbije povećan, a time i ukupan kredibilitet države i srpskog naroda.

Tadić je poručio da je Srbija proteklih godina bila izložena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ozbiljnim izazovima, ali da duboko veruje da su oni razrešeni i da nema dileme da je Srbija danas sigurnija zemlja, a njen međunarodni kredibilitet povećan.

"Srbija više nije uvoznik, već izvoznik bezbednosti i sarađujući sa drugim bezbednosnim činiocima na svetu značajno doprinosi stabilnosti drugih zemalja regiona i EU", rekao je Tadić. On je istakao da se Srbija, kao i mnoge druge zemlje sveta, suočava sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima naglasivši da ne možemo očekivati da će ti izazovi jednom za svagda nestati.

Tadić je istakao i da se Srbija suočava "ne samo sa pretnjama organizovanog kriminala i korupcije, koji ugrožavaju temelje ovoga društva, već i izazovima i pretnjama terorizma". Prema njegovim rečima, zato je neophodno da u tehničkom i kadrovskom smislu i u domenu bezbednosne obučenosti, "naše bezbednosne službe budu spremne da odgovore na takve izazove u vremenima koja su ispred nas".

Tadić je naglasio da VBA u tom smislu igra veoma važnu ulogu, da koordinira rad svih bezbednosnih aktivnosti i nastavlja da sarađuje sa drugim bezbednosnim faktorima. On je naveo i da je sektor bezbednosti investicija u budućnost i razvoj zemlje, a da je "koordinacija svih službi bezbednosti nužna pretpostavka sigurnosti naše zemlje i građana, ali i omogućava priliv stranih investicija i otvaranje novih radnih mesta".

Direktor VBA Svetko Kovač je izjavio je da je ta agencija u ovoj godini uspešno izvršila zadatke bezbednosne i kontraobaveštajne zaštite Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a da u toku ove godine nije bilo organizovane kriminalne delatnosti.

Kovač je istakao da ove godine izvršena modernizacija operativnog centra VBA, naglasivši da je to urađeno zahvaljujući velikom razumevanju i pomoći državnih i drugih organa.

"U skladu sa razvojem i primenom savremenih tehnologija, VBA će kao moderna služba bezbednosti posebnu pažnju posvetiti bezbednosti informacionih sistema i računarskih mreža koje koristi Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane", rekao je on.

Prijemu su prisustvovali premijer Mirko Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, srpski patrijarh Irinej i crkveni velikodostojnici, kao i diplomate i strani vojni izaslanici.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.