Tadić: Srbija ispunjava milenijumske ciljeve za pet godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2010, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija ispunjava milenijumske ciljeve za pet godina

BEOGRAD -

Predsednik Boris Tadić izjavio je u Beogradu da Srbija ima obavezu i nameru da u narednih pet godina ispuni strateški projektovane svetske Milenijumske ciljeve razvoja

"Pošto je na prostoru jugoistočne Evrope večna igra postavljanja rokova, ponekad i previše bliskih rokova, imajući u vidu naše stvarne kapacitete da ih ostvarimo, ovaj put, zbilja sam se sa saradnicima potrudio da postavimo realan rok da u narednih pet godina učinimo stvarni pomak u ispunjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih osam milenijumskih ciljeva", rekao je predsednik Tadić na proslavi 65. rođendana Ujedinjenih nacija.

Članice UN dogovorile su se na Svetskom samitu 2005. da pokušaju da ostvare osam milenijumski ciljeva do 2015. godine.

Tadić je objasnio da je suština tih ciljeva u borbi protiv globalnog siromaštva, diskriminacije, u borbi za zaštitu ljudskih prava, protiv uništavanja životne sredine, u borbi za kreaciju novog i protiv uništavanja starog.

UN organizovale su proslavu 65. rođendana u Etnografskom muzeju u Beogradu, čiji je jedan od domaćina bio predsednik Tadić.

Dan UN se od 1948. obeležava 24. oktobra, na dan kada je tri godine ranije stupila na snagu Povelja UN, a od 1971. ga zemlje članice smatraju međunarodnim praznikom.

Predsednik Srbije je istakao značaj UN, koji je, i posle 65 godina njenog postojanja, sve veći, imajući u vidu izazove sa kojima se čitav svet suočava.

Tadić je izrazio zahvalnost UN, pre svega Kancelariji Visokog predstavnika UN za izbelice (UNHCR) na podršci projektu povratka izbeglica u svoje domove, koja je od suštinskog značaja za proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije.

"Jer ukoliko svet u najvišoj krovnoj instituciji današnje zajednice ne pronađe mehanizme za finansijsku sigurnost i finansijsku izvesnost koliko god je to moguće, nećemo biti u prilici da govorimo o milenijumskim ciljevima, borbi protiv siromaštva, zaštiti prava čoveka, borbi protiv diskriminacije, borbi protiv organizovanog kriminala, zaštiti našeg kulturnog nasleđa i zaštiti životne sredine", rekao je Tadić.

Osim predsednika Tadića, domaćini ovogodišnje manifestacije bili su stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante i otpravnik poslova ambasade Kraljevine Španije Francisko Avier Ergeta Garnika, navedeno je u saopštenju kancelarije stalnog koordinatora..

Dan proslave UN u Srbiji je ove godine posvećen Milenijumskim ciljevima razvoja, a posebna pažnja biće posvećena ruralnom i kulturnom turizmu koji povezuje ekologiju, etnologiju, organsku hranu, kulturnu zaostavštinu, tradicionalnu umetnost, zanate, muziku i modu, sjedinjujući drevna vremena sa modernim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.