Izvor: Glas javnosti, 04.Jul.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija će štititi prava Srba u dijaspori

BEOGRAD - Srbija ima pravo i obavezu da štiti prava Srba u regionu i inostranstvu, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić na konstitutivnoj sednici Skupštine dijaspore i Srba u regionu. Na skupu u Domu Narodne skupštine u Beogradu, Tadić je rekao da će Srbija štititi nacionalni, verski i kulturni identitet Srba u regionu i dijaspori.

"Neophodno je definisati nacionalnu strategiju na početku 21. veka", rekao je predsednik Srbije i istakao da izgradnja evropske i građanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Srbije istovremeno podrazumeva očuvanje nacionalnih interesa. On je podsetio da u inostranstvu živi između 3,5 i četiri miliona Srba i dodao da oni značajno pomažu srpsku ekonomiju time što šalju novac svojim rođacima u Srbiji. "Samo prošle godine na osnovu doznaka naših građana u inostranstvu u Srbiju je stiglo pet milijardi dolara", rekao je Tadić i dodao da je to jedan od razloga što Srbija uspeva da "pokrije" svoj trgovinski deficit.

Tadić je rekao i da Srbija štiti nacionalni, verski i kulturni identitet svih svojih građana, kao i da poštuje teritorijalni integritet svake države članice UN. On je ponovio da je cilj Srbije članstvo u EU, kao i da nikada neće odustati od odbrane Kosova i Metohije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je rekla da Srbi u regionu i dijaspori mogu pomoći u prevazilaženju predrasuda o Srbiji u inostranstvu. "Skupština Srbija iz regiona i dijaspore može da pomogne da se bolje sagledaju zahtevi dijaspore i da se učvrste njene veze sa maticom", rekla je Đukić-Dejanović. Ona je istakla da se s pravom kaže da su "ljudi u rasejanju istinski zastupnici nacionalnih interesa, kulture i identiteta".

Đukić-Dejanović je navela da danas od tri i po miliona srpskih državljana, za koje se pretpostavlja da žive u rasejanju, oko 40.000 ima pravo da biraju i budu birani, ali da neki moraju da pređu na hiljade kilometara da bi iskoristili ustavom zagarantovano pravo, zbog čega je potrebno promeniti takvu praksu.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao je aktuelna vlast želi da vrati poverenje Srba iz dijaspore u "institucije Srbije" i da ojača svest javnosti o značaju dijaspore. Srećković je rekao i da je cilj države da stvori uslove za povrataka onih građana Srbije koji žive u inostranstvu, a koji bi želeli da se vrate u zemlju. "Sve mere koje Srbija bude preuzimala u budućnosti biće zasnovane na principu partnerstva sa dijasporom", poručio je Srećković i dodao da se moraju izbeći greške iz prošlosti.

Nе штите ни права Срба у Србији (погледај Косово), како ли ће тек заштитити права Срба у дијаспори?! Црно нам се пише.....

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.