Tadić: Silajdžić je dobrodošao

Izvor: B92, 28.Maj.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Silajdžić je dobrodošao

(FoNet, arhiva)

Beograd -- Presednik Srbije Boris Tadić rekao je da je predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić uvek dobrodošao u Srbiji, kao i svaki drugi regionalni lider.

Tadić veruje da će Silajdžić doći u najskorije vreme u Srbiju i ističe da tu posetu ne bi trebalo politizovati.

Predsednik Srbije odbacio je optužbe iz Crne Gore da je njegov savetnik pomagao opoziciju u toj državi.

"Ko će koga posetiti u zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučuje Ministarstvo pravde, a ne predsednik Srbije", rekao je Boris Tadić povodom zahteva Harisa Silajdžića da poseti osuđenog za ratne zločine Iliju Jurišića. Tadić se protivi, kako je rekao, populističkim dočecima optuženih za ratne zločine posle izlaska iz zatvora.

"Smatram veoma lošom praksom da pokazujemo naše patriotizme time što ćemo se susretati i davati podršku osuđenima i optuženima za ratni zločin. Sudovi su jedine merodavne institucije koje kažu da li je neko kriv ili ne i u njihov rad ne treba da se mešamo", kaže Tadić.

Kad bih ja sada bio motivisan ili podstaknut da posećujem sve osuđene za ratni zločin u susednim republikama, gde bi nas to odvelo, upitao je Tadić.

Predsednik Srbije je odbacio optužbe iz vrha crnogorskih vlasti da je njegov savetnik uticao na formiranje ujedinjenje opozicije u toj zemlji.

"Srbija nema nikakvog interesa da upravlja političkim procesima u Crnoj Gori. Srbija nema nikakvog interesa da se ponovo integriše sa Crnom Gorom. Kada bih ja, kao predsednik Srbije, danas to predložio građanima oni bi to odbili. Ti napadi na Srbiju, nema nikakve dileme, to i svet vidi, služe isključivo u predizbornoj kampanji i dali su rezultat na ovim lokalnim izborima u Crnoj Gori", tvrdi predsednik Tadić.

Predsednik Srbije je najavio da će nastaviti politiku dobrosusedstva sa Crnom Gorom i istakao da "neće odgovarati na napade koji podsećaju na devedesete godine".

Povodom pisanje medija da postoji ideja da posreduje u sporu između Hrvatske i Slovenije, Tadić ističe da ne želi da podiže u nedogled svoju ličnu i ulogu Srbije u regionu.

"Međutim, ostajem dostupan svima kojima je potrebno da pomognem u procesu razumevanja", poručio je predsednik Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.