Tadić: Redžepi nam preti ratom

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jul.2010, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Redžepi nam preti ratom

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosmeta, da će poslati specijalne policijske jedinice na sever južne pokrajine otvorena pretnja ratom, saopštila je večeras Pres sužba predsednika Republike.

Tadić je istakao da će privremene institucije na Kosovu i Metohiji jedine biti odgovorne za katastrofalne posledice eventualnog sprovođenja ove pretnje.

On je takođe istakao da ovakve ratnohuškačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izjave i druge provokacije ugrožavaju krhki mir i stabilnost na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije smatra veoma važnim što je Euleks demantovao Redžepija da podržava ovakav plan i da je takva pozicija Euleksa jedina moguća u obavljanju njene statusno neutralne funkcije u pokrajini.

I srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da Redžepijeva najava da će na sever pokrajine poslati specijalne jedinice policije radi navodnog uspostavljanja reda i mira, pokazuje da su maske definitivno pale, ali i ko stoji iza proteklih nasilnih događaja na severu Kosova i Metohije.

"Njegova izjava, takođe, nedvosmisleno pokazuje, kome se žuri i ko bi da menja stanje na terenu u predvečerje donošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Bogdanović.

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da svako ko želi mirno i kompromisno rešenje, mora biti razočaran, ali da se istovremeno "i ozbiljno zabrine nad ovakvim najavama, koje predstavljaju očigledno zveckanje oružjem".

Bogdanović je podsetio na ono što je rečeno i na prošloj sednici Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija da će dalju odgovornost za tenzije, nemire i sve loše posledice snositi oni koji pribegnu jednostranim merama.

"Da bude jasno - tu mislim na Prištinu i one koji je na ovakve akte ohrabruju. Istovremeno, Euleks, kao statusno neutralna misija mora da se izjasni da li su Redžepijevi navodi o nekakvom sporazumu sa Euleksom, kojim se ovakva akcija omogućava, tačni. Ukoliko jesu, ova misija je prekršila svoj mandat i Srbija će prema tome morati da adekvatno reaguje" poručio je Bogdanović.

Redžepi izjavio je da će kosovske vlasti na sever Kosova poslati specijalne jedinice policije radi uspostavljanja reda i mira. On je najavio da će "uspostaviti red" u Kosovskoj Mitrovici, kao i da će radi ostvarivanja tog cilja poslati specijalne policijske jedinice u severni, srpski deo grada.

U intervjuu za današnju "Koha ditore", on je rekao da kosovska policija ima potpisan sporazum sa Euleksom da na sever Kosova budu poslate specijalne snage kosovske policije za operativnu zaštitu.

Šef Misije Euleksa Iv De Kermabon izjavio je da "nije bilo nikakvog ugovora u vezi sa razmeštanjem specijalnih policijskih jedinica" na severu Kosmeta, kako je izjavio privremeni kosmetski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi.

De Kermabon je rekao da Euleks nastavlja da radi sa svim stranama na uspostavljanju i obuci multietničke specijalne policijske jedinice i da je važno da se sve uključene strane uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi, potencijalno, mogle biti smatrane kao provokacija.

On je naglasio da je Euleks odlučan da, u saradnji sa policijom, pronađe i izvede pred lice pravde krivce za "tragični incident" koji se dogodio 2. jula i pucnjave 5. jula u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Po povratku u Prištinu, nakon učešća na zasedanju Saveta bezbjednosti UN o situaciji na Kosmetu, De Kermabon je rekao da je situacija severu Kosmeta, nakon nedavnih incidenata, sada mirna.

On je napomenuo da je Kosovska policija služba, uz nadgledanje, praćenje i savetovanje Euleksa, zadužena za održavanje reda i mira na severu Kosmeta.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je hitno obnoviti punu funkcionalnost Okružnog suda u Mitrovici, jer je to najbolji način da se stvari pokrenu i pronađu rešenja u saradnji sa svim relevantnim stranama.

"Nisam spreman da dam datum kada će se to dogoditi, ali pozivam sve uključene strane da rade na pronalaženju pragmatičnih rešenja što je brže moguće", rekao je De Kermabon.

U bombaškom napadu koji se dogodio 2. jula u naselju Bošnjačka Mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, poginuo je lekar Mesud Džeković, a ranjeno 11 ljudi. Eksplozija se dogodila tokom mirnog protesta Srba zbog namere privremenih institucija iz Prištine da u naselju Bošnjačka Mahala otvore Centar za civilne usluge.

Šef Poslaničkog kluba Srba u Skupštini Kosova Petar Miletić ranjen je 5. jula kada su na automobil u kome se nalazio pucala nepoznata lica u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.