Tadić: Prva tema pregovora sa Prištinom - sudbina nestalih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2010, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Prva tema pregovora sa Prištinom - sudbina nestalih

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi pregovori političkih predstavnika Beograda i Prištine trebalo da otpočnu razgovorima o životnim pitanjima, koji bi se vodili na ekspertskom nivou, i predložio da prva tema, na primer, bude sudbina nestalih lica.

"Ne treba tu dijalog da vodi predsednik, premijer, ministri, ne treba mnoštvo međunarodnih posrednika, nema potrebe za kamerama i bombastičnim izjavama ko je koga nadmudrio i ko je kome doskočio. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Razgovori će početi, i to je bio moj predlog, u dobroj veri da se dođe do rezultata koji bi bili od koristi i Srbima i Albancima", izjavio je Tadić u intervjuu listu "Politika".

Nemoguće misije

Šutanovac: Incidentima hoće da odlože dijalog o Kosovu

Reagujući na paljenje srpskih zastava u Tirani i pokušaj skidanja zastave sa ambasade Srbije u Briselu, ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da "svako sprečavanje razgovora između Beograda i Prištine jeste pokušaj da se izazove stanje nebezbednosti, a građanima da se stvori osećaj beznađa".

Naglašavajući da je izuzetno važno da počne dijalog o rešavanju nagomilanih problema građana na Kosovu, Šutanovac je u izjavi "Blicu" rekao da ti razgovori neće biti laki, ni za jedni ni za drugu stranu.

"Ali, vreme je da se otvorena pitanja i problemi stave na sto, da se razgovara i da se što je najbitnije rešavaju", istakao je on.

"Srbija želi da se rešavaju problemi i ima inicijativu, a Priština nastoji da izbegne razgovore čak i oko životnih problema građana", istakao je ministar Šutanovac.

Osvrćući se na činjenicu da američka administracija smatra da Beograd i Priština ne mogu razgovarati o pitanju statusa Kosova, a da Srbija istovremeno i dalje insistira na razgovoru o svim otvorenim pitanjima, Tadić je konstatovao da se Srbija od petooktobarskih promena često nalazila "u nemogućim misijama", ali da je uspevala da probleme reši zahvaljujući mudrosti i hladnoj glavi.

"U politici uvek morate da imate sposobnost da, iako se ne slažete oko nečega, pronađete modalitet da rešavate probleme. Uprkos neslaganjima, najvažnije je da uspemo da upravljamo problemima a da ne ugrozimo vitalne interese. To često izgleda kao nemoguća misija", kazao je Tadić.

On je, kako je objasnio, sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, i pored nekih neslaganja, razgovarao o tome kako da se zaštiti dignitet, integritet i interes svakog od učesnika u procesu i da ceo Balkan postane deo EU.

Videćete 25. oktobra

Govoreći o očekivanjima od predstojećeg sastanka ministara spoljnih poslova EU, 25. oktobra, Tadić je rekao da je u proteklom periodu učinio sve da bude rešen problem protivljenja Holandije upućivanju kandidature Srbije za članstvo u EU Evropskoj komisiji.

"Što se tiče Holandije, reći ću vam da sam sa njihovim premijerom tri puta razgovarao u Njujorku. Vodio sam na desetine drugih razgovora samo da bi Srbija otvorila i ta zatvorena vrata. Sačekajte, videćete već 25. oktobra", poručio je Tadić.

Asimetrična vlada

Objašnjavajući svoju nedavnu konstataciju da Vlada Srbije ponekad deluje asimetrično, Tadić je rekao da je građanima očigledno da se poneki članovi vlade katkad ponašaju u skladu sa parcijalnim interesima svojih stranaka umesto u interesu države.

Na pitanje da li to znači da će insistirati na smeni nekih ministara odnosno rekonstrukciji vlade, Tadić je odgovorio najavom da će o tome biti reči posle skupštine DS koja će biti održana do kraja godine, i na kojoj će biti razmotreno na koji način vlada može iskoristiti vreme preostalo do kraja mandata.

Nikolićeve izjave s one strane morala

Komentarišući tvrdnju lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića da sadašnja vladajuća koalicija nastoji da ukloni sve političke konkurente, Tadić je istakao da su takve izjave "s one strane političkog morala", budući da je, kada je Nikolić bio u vladi, Zoran Đinđić morao da pobegne iz zemlje kako bi spasao živu glavu.

"Kada bi Tomislav Nikolić imao tretman od strane vlade kakav smo mi imali kada je on bio u vlasti, mislim da bi pobegao glavom bez obzira iz politike", rekao je Tadić, i podsetio da je centrala DS prvi put fizički napadnuta 1999. godine, upravo u trenutku kada je Nikolić bio potpredsednik vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.