Tadić: Postaćemo država nauke i znanja

Izvor: Politika, 21.Dec.2010, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Postaćemo država nauke i znanja

NOVI SAD – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da će u narednih deset godina Srbija postati država nauke i znanja, čiji će mladi stručnjaci biti konkurentni na međunarodnoj naučnoj sceni i tržištu rada.

Tadić je u Novom Sadu, na uručenju nagrade "Dr Zoran Đinđić" najboljim mladim istraživačima, studentima i autorima najuspešnijih diplomskih radova, istakao da su uspešni naučnici najveći ljudski kapital Srbije i da je njihova obaveza da, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što rade na samousavršavanju, rade, baš kao i pokojni premijer Đinđić, i na unapređivanju društva u kojem žive.

"Moramo naučiti ljude da uče, da menjaju stvari oko sebe, da ne pokleknu pred pesimizmom, da se ne prepuste statičnosti, mizantropiji, mrzovolji i zlu koji su uvek prisutni u našim životima. Mi moramo preokrenuti stvari, a svi preokreti zavise od pojedinaca", rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, Srbija ponovo zauzima mesta u međunarodnoj nauci i istraživanju bez pretenzija da bude vodeća sila, ali sa ambicijom da stekne mesto koje zaslužuje.

"Srbija koja očekuje da joj neko nešto udeli, koja se žali na svoju sudbinu, koja je spremna na svakidašnju jadikovku i pesimizam i u kojoj većina navija za kamen, a ne za Sizifa koji taj kamen gura, takva Srbija nema perspektivu", kazao je Tadić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić konstatovao je na svečanosti da je u Srbiji sve više univerziteta, a sve je manje uspešnih sutudenata i istraživača, zbog čega je, kako je rekao, važno stimulisati najbolje.

"Šta da rade vredni i uspešni kada je teško vreme - da budu optimisti rekao bi Zoran Đinđić. Molim naše mlade laureate da budu optimisti jer ništa nije otrovnije od pesimizma", poručio je Pajtić. "Pesimisti tvrde da se ništa ne može promeniti - e može, i promenićemo, a najpre ćemo promeniti pesimiste u optimiste", dodao je Pajtić.

Godišnja nagrada "Dr Zoran Đinđić" za mladog naučnika i istraživača s teritorije Vojvodine u 2010. pripala je docentu dr Mihalju Poši s Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, a nagradu mu je uručila predsednica Fonda "Dr Zoran Đinđić" Ružica Đinđić.

Priznanje za najbolji diplomski, magistarski ili master rad iz oblasti sociologije i filozofije dobila je Nora Hicko s Filozofskog fakulteta, a nagradu joj je uručio predsednik Srbije.

Za najboljeg studenta Univeziteta u Novom Sadu proglašen je Damjan Vučurović sa Tehnološkog fakulteta, kome je nagradu uručio predsednik Vlade Vojvodine.

Tanjug

objavljeno: 21/12/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.