Tadić: Plan kao osnova razvoja

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Jun.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Plan kao osnova razvoja

Beograd -- Predstavljen Prostorni plan Srbije od 2010 do 2021. godine. To je osnova za sve razvojne planove, poručuje Boris Tadić.

Bez njega nijedna politička i ekonomska ideja ne mogu biti utemeljene u stvarnosti, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, starenje stanovništva i depopulacija su najveći problemi sa kojima se država suočava.

Umesto improvizacije uskoro ćemo imati jasan plan, a to je preduslov za razvoj Srbije, poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sam državni vrh na predstavljanju Nacrta prostornog plana Srbije.

Prema rečima direktora Agencije za prostorni plan Borislava Stojkova, autori ovog dokumenta sagledali sliku Srbije.

On je istakao da prostorni plan ima pet osnovnih ciljeva, među kojima su uravnotežen regionalni razvoj i unapredjena socijalna kohezija, regionalna konkurentnost i pristupačnost, kao i održivo korišćenje resursa i zaštićena i unapredjena životna sredina.

Ciljevi plana su i zaštićeno, uredjeno i održivo korišćenje prirodnog i kulturnog nasledja, kao i prostorno funkcionalna integrisanost zemlje u okruženje.

U fokusu su bili interesi građana Srbije, a krajnji cilj su red i razvoj. Tačno će se znati ko i gde može da gradi, poručio je predsednik Tadić.

"Srbija se u proteklih 20 godina razvijala na način koji je odlikovala improvizacija, a ne jasan plan. Nije postojala čvrsta organska veza između politike i realnosti zemlje u kojoj živimo. Donošenje ovakvog dokumenta je preduslov za spuštanje politike u realnost, na zemlju, i zato je ovo i politički dokument", kazao je Tadić.

Od kraja sledeće godine 100 odsto teritorije Srbije biće pokriveno potrebnim dokumentima, koji će omogućiti da se brzo dobije građevinska dozvola i da se tačno zna gde i šta može da se gradi.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić istakao je da je posle usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji, donošenje ovog plana najvažniji korak u uvođenju reda u građevini i urbanzimu u Srbiji.

Dulić je kazao da je učinjen korak ka pokrivanju Srbije strateškim i planskim dokumentima, koji će omogućiti da se zna gde i šta u Srbiji može da se gradi i naglasio da prostorni plan predstavlja veliki civilizacijski iskorak u odnosu na pristup štateškom planiranju do sada i dodao da je njegov fokus na interesu građana Srbije.

Prema Dulićevim rečima, urbaništički nered u svim zemljama sveta je posledica političke nestabilnosti, a Srbija ima nivo političke stabilnosti i ozbiljnosti da pokaže da može da uvede red u tu oblast.

Od dvadesetak mapa koje su predstavljenje, predsednik Srbije Boris Tadić za svoje izlaganje izabrao je demografiski prikaz Srbije.

"Naša stvarnost je da se stanovništvo sa sela seli u gradove, a da gradovi postaju stariji - to je sociološka činjenica koja ima bezbednosne i eonomske reperkusije", rekao je Tadić.

"Odgovor mora biti nova populaciona politika i mere koje podstiču obnavljanje stanovništva. Moramo sve učiniti da se tok smanjenja populacije i starenja stanovništva zaustavi, i ako je moguće zaokrene u drugom smeru", rekao je on.

Ovaj dokument biće osnova za sve buduće razvojne planove, i bez njega nijedna politička i ekonomska ideja ne mogu biti utemeljene u stvarnosti, poručio je predsednik.

Preduslov za ostvarivanje ambicioznih razvojnih planova je, prema njegovim rečima, stvaranje "novog optimizma" jer, kako kaže, bez vere u bolju budućnost ona i ne može biti bolja.

"Nema ništa lakše nego biti ciničan i pesimista, sedeti u prikrajku, kritikovati i ometati. Iz takvog ponašanja neće ništa nastati, to nije politika i kultura, to je antikultura", poručio je predsednik Srbije.

Vlada Srbije trebalo bi u naredne dve sedmice da usvoji Nacrt prostornog plana, a u Skupštini Srbije trebalo bi da bude usvojen na nekom od zasedanja u junu ili julu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Prostorni plan osnova za ekonomski razvoj Srbije

Izvor: Blic, 04.Jun.2010

Prostorni plan Srbije biće osnova ekonomskog razvoja zemlje, izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić...Boris Tadić izjavio je danas da su preduslovi za razvoj Srbije jasan plan, umesto improvizacije, i novi optimizam, umesto cinizma i kritizerstva...Tadić je na predstavljanju nacrta Prostornog...

Nastavak na Blic...

Srbija ima plan!

Izvor: Press, 04.Jun.2010

Vlada predstavila Nacrt prostornog plana Srbije do 2021, glavni ciljevi su zaustavljanje smanjenja broja stanovništva i razvoj svih regiona Predstavnici Vlade Srbije prezentovali su juče Nacrt prostornog plana od 2010. do 2021, čiji je cilj da se zaustavi...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.