Tadić: Odnosi sa EU nikad bolji

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Odnosi sa EU nikad bolji

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da mu je u razgovorima sa evropskim zvaničnicima u Njujorku potvrđeno će biti izvršen snažan uticaj na Holandiju u vezi sa kandidaturom Srbije za članstvo u EU.

"Verujem da su se stvorili uslovi za novi korak za dostizanje kandidature za članstvo u EU", rekao je Tadić za "Glas Amerike".

Tadić je naveo da su mu evropski sagovornici, među >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kojima su bili i visoki predstavnik Ketrin Ešton i holandski premijer, potvrdili da odnosi Srbije i EU nikada nisu bili na višem nivou i da to treba iskoristiti za konkretne korake napred po pitanju transfera srpske kandidature za članstvo u EU prema Evropskom savetu i Evropskoj komisiji.

On je istakao da Srbija nema nameru da bilo koga veštački požuruje ili da traži bilo kakvo ubrzanje koje je mimo zasluga, ali da smatra da je već ispunila sve uslove za transfer njene kandidature.

"Srbija već ima punu saradnju sa Haškim tribunalom, s druge strane pokazali smo konstruktivnost u svim pitanjima vezanim za Kosmet, istovremeno ne odustajući od naših legitimnih interesa kada je u pitanju itnegritet zemlje, naš narod, crkve i manastiri u pokrajini", dodao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da do kraja 2011. i početka 2012. godine dođe do početka pregovora o budućem statusu, a onda bi se znalo da je taj proces potpuno nepovratan.

"Građanima Srbije sam na prošlim izborima obećao realizaciju tog cilja. Ako dosegnemo taj cilj do početka 2012. godine, onda bismo mogli znati da u roku od nekoliko godina, tri do četiri godine, možemo doći do punopravnog članstva i to bi bio veliki istorijski rezultat da bi Srbija konačno prešla taj Rubikon i formalno postala članica EU", rekao je Tadić.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.