Tadić:Nadamo se dolasku velikog proizvođača čelika

Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić:Nadamo se dolasku velikog proizvođača čelika

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je opštinu Arilje i privatno preduzeće "Miteks", najavio skori početak gradnje autoputa ka Čačku i dolazak još jedne velike strane kompanije koja se bavi proizvodnjom specijalnih čeličnih proizvoda.

Tadić je ponovio da mala i srednja preduzeća doprinose razvoju, a istovremeno rešavaju veliki problem društva i države Srbije. Podsetio je, međutim, i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << država mora da subvencioniše dolazak velikih stranih kompanija koje otvaraju nova radna mesta i istakao da to ne može biti nauštrb domaćih kompanija.

"Država nema dileme i ne može da subvencioniše više strane proizvođače nego domaće. To je jedna nepravda koja je prosto teško objašnjiva. Verujem da nema razloga da se subvencionišu više strani proizvođači od domaćih. Međutim moguće je napraviti pozitivnu diskriminaciju u subvencionisanju strateške proizvodnje, koja menja okolnosti i za svakog domaćeg proizvođača", rekao je Tadić.

Tadić je u Arilju najavio početak gradnje autoputa ka Čačku i dodao da se nada da će država uskoro biti u prilici da potpiše sporazum sa "ogromnom industrijom specijalnih čeličnih proizvoda". To bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude veliki doprinos i industriji Fiat, ali i izvozu, jer se radi o proizvodnji vrednoj između 750 miliona i milijardu evra, a u budućnosti možda i većoj, ako se izmene okolnosti na tržištima.

Tadić je u Arilju razgovarao i s građanima koji traže socijalnu pomoć, a istovremeno su vlasnici neke nekretnine i poručio da nigde u svetu u takvim okolnostima ne bi mogli da primaju pomoć države, jer država, kako je naveo, mora da usresredi pažnju na one kojima je pomoć stvarno potrebna.

U tom smislu, dodao je, porodična preduzeća, mala i srednja, imaju izuzetnu važnu razvojnu i socijalnu ulogu jer zapošljavaju stanovništvo i nude mnoge šanse građanima malih mesta. Arilje i okolina sa dugom preduzetničkom tradicijom zato zaslužuje pažnju i podršku države, a mogu biti primer mnogim drugim mestima, naveo je Tadić istakavši uspešno poslovanje preduzeća "Miteks" koje se bavi proizvodnjom sportske opreme.

On je pohvalio početak proizvodnje zastava u toj firmi, a kao izuzetnu ideju ocenio je usvajanje programa za deo namenske industrije, i posebno najavu proizvodnje industrijskog tekstila za poljoprivredu i ohrabrio "Miteks" da krene u taj posao, čime bi, kako je istakao, Arilje, osim proizvodnje malina, dobilo još jednu proizvođačku prednost.

"Miteks" je osnovan 1991. i trenutno zapošljava 50 radnika, a njegov direktor Milan Radovanović u izjavi Tanjugu naglasio je da je taj broj radnika u ovom trenutku "optimalni minimum", te da bi država malim firmama mogla da pomogne pre svega tako da im omogući da naplate svoja potraživanja.

Tadić je u Arilju ponovio da se Srbija kreće prema EU, jer je to najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva, ali i zajednica država u kojoj postoji selektiran sistem zakona koji je najefikasniji.

"U EU nema mogućnosti da se favorizuje domaća proizvodnja već se mora otvoriti tržiste, ali treba naći pravu meru između poštovanja evropskih pravila i razvoja proizvodnje", istakao je Tadić.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.