Tadić: Na Kosovu nema paralelnih struktura, već legitimnih

Izvor: Glas javnosti, 18.Nov.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Na Kosovu nema paralelnih struktura, već legitimnih

LONDON - Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da na severu Kosova ne postoje paralelne strukture, već legitimno izabrane lokalne institucije i odbacio bilo kakvu mogućnost da Srbija finansira kriminalne strukture u pokrajini.

Na pitanje koje mu je, posle predavanja na Institutu za strateške studije u Londonu, sinoć postavio Albanac iz diplomatskog predstavništa tzv. Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Kosovo, u vezi s tim kada će Srbija da rasformira paralelne strukture na severu Kosova, Tadić je odgovorio: "Nema paralelnih struktura. Na severu Kosova postoje lokalni organi vlasti koji su izabrani na izborima. Kao predsednik ne delim uvek stavove sa njima, oni su često protiv moje politike, ali ih poštujem. Oni su političari, a ne kriminalci, izabrani su na izborima", poručio je Tadić.

Kada je reč o kriminalnim strukturama, Tadić je rekao da one postoje svuda, ne samo na severu, već i južno od Ibra, i da oni odlično međusobno sarađuju.

On je upitao zašto međunarodne snage na Kosovu ne hapse kriminalce bilo srpske, bilo albanske i podsetio da je Srbiji Kumanovskim sporazumom onemogućeno da se bori protiv kriminalaca i da ih hapsi.

"Pustite nas i uhapsićemo ih", rekao je Tadić.

Na komentar Albanca koji mu je postavio pitanje da Srbija treba da prestane da finansira kriminalce, Tadić je oštro reagovao i rekao: "Mi ne finansiramo kriminalce. To nije istina, mi se borimo protiv toga i nastavićemo to da činimo. Ko god da je kriminalac, bilo da je Srbin, Albanac, Hrvat, uhapsićemo ga. Ali da ne finansiramo lokalne institucije, to bi bilo u suprotnosti sa našim Ustavom."

Tadiću je bilo postavljeno i pitanje kako gleda na podelu Kosova.

On je odgovorio da to predstavlja privlačno rešenje, ali da to nije model koji može da funkcioniše.

"Stanovništvo u Srbiji neće prihvatiti da Kosovo nije deo Srbije. Obične ljude ne možete ubediti u to i to je politička realnost", rekao je Tadić, dodavši da na Kosovu postoje dve realnosti - srpska i albanska i da u pronalaženju rešenja treba uzeti u obzir oba.

"Kao političari moramo nekako rešiti problem, a podela nije model koji bi funkcionisao", dodao je on.

Na pitanje šta ako EU neće da primi Srbiju dok ne prizna Kosovo, Tadić je kratko odgovorio: "Onda će EU pogrešiti, to je moj odgovor".

Odgovarajući na pitanje o saradnji u regionu i svemu onome što se događalo 90-ih godina, Tadić je rekao da se drugima izvinio imajući u vidu veliki broj žrtava dva svetska rata i ovih poslednjih ratova, ali i da bi zaštitio dignitet srpskog naroda.

"Odnosi sa Hrvatskom nisu bili nikad bolji u poslednjih 20 godina i to je naše zajedničko dostignuće", rekao je on, navodeći da se lično zalaže za debalkanizaciju Balkana, odnosno njegovu skandinavizaciju.

"Posle što sam obišao Olimpijski park došao sam na novu ideju - da zajednički u regionu organizujemo Olimpijske igre u budućnosti. Dobri smo organizatori, ali poenta je da stvaramo nešto zajednički", zaključio je Tadić.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.