Tadić: Montažne kuće što pre

Izvor: B92, Tanjug, 17.Nov.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Montažne kuće što pre

Kraljevo -- Treba što pre postaviti montažne ekološke kuće kako bi najugroženiji građani Kraljeva dobili krov nad glavom pre kiše i snega, kaže predsednik Srbije Tadić.

Prema njegovim rečima, te montažne kuće trajaće narednih sto godina, ali preduslov za početak gradnje je da građevinske komisije što pre utvrde stepen oštećenja.

Predsednik Srbije je, na završetku sednice kraljevačkog Kriznog štaba, poručio da se mora dobiti trka sa vremenom i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zato neophodno da u Kraljevo dođe što više inženjera sa licencama.

"Posle njihovog rada, na dnevnom redu je posao građenja koji se već priprema", rekao je Tadić.

On je rekao i da je zadovoljan zbog brzine i dobre organizacije rada u prvoj fazi sanacije odnosno pokrivanja crepom krovova oštećenih kuća.

"Isto kao što je izvršeno pokrivanje kuća crepom, potrebno je u istom tom ritmu obezbediti za najugroženije porodice oko 500 ekoloških kuća", rekao je Tadić, i dodao da je potrebno što pre otvoriti konkurs za domaće proizvođače te vrste kuća.

On je naveo da je potrebno i da javne službe, kao što su zdravstvo, učine dodatne napore na saniranju oštećenja na objektima iz njihovih nadležnosti.

Na sednici Kriznog štaba, predsednik je informisan o preduzetim merama i aktivnostima na sanaciji objekata i pružanju pomoći građanima postradalim od zemljotresa.

Informišući Tadića o merama preduzetim kako bi se sanirala šteta, koordinator Vlade Srbije za sanaciju posledica zemljotresa Milan Marković je rekao da bi čitav posao sanacije mogao biti završen tokom 2011. godine, što je, kako je ocenio, razuman rok s obzirom na stepen razaranja.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je na sednici da je u gradu i okolini do sada pregledano 10.890 objekata na kojima je pričinjena šteta, precizirajući da njih 1.479 nije za upotrebu.

Simović je naveo da je, po nalazu stručnih komisija, 56 objekata za rušenje, dok je 144 pretrpelo veoma teška oštećenja koja se, međutim, mogu sanirati.

On je naveo da je, po sadašnjim procenama, potrebno obezbediti oko 500 montažnih kuća po ubrzanoj proceduri, kao i da se u dogovoru sa Vladom Srbije očekuje obezbeđivanje dodatnih količina građevinskog materijala za sanaciju objekata.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.