Tadić:Dobri odnosi s Josipovićem

Izvor: Glas javnosti, 27.Jun.2011, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić:Dobri odnosi s Josipovićem

JADOVNO - Predsednik Srbije Boris Tadić demantovao je da su njegovi odnosi sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem pogoršani i da ostaju privržen politici unapređenja odnosa Beograda i Zagreba.

Tadić je, odgovarajući na pitanja novinara u Jadovnom, gde je održana komemoracija žrtvama ustaškog logora u tom podvelebitskom selu u Drugom svetskom ratu, rekao da su njegovi odnosi sa Josipovićem izvanredni na temelju čin jenice da dele isti sistem vrednosti, te da njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odsustvo na proslavi Dana državnosti Hrvatske ni na koji način ne remeti te odnose.

"Ja sam čestitao Ivi Josipoviću Dan drzavnosti i to sto je Hrvatska praktično završila pregovore, a on meni na onome što smo mi učinili u borbi protiv organizovanog kriminala i saradnje sa Tribunalom i izrazio očekivanja da ćemo i mi uskoro početi pregovore sa Evropskom unijom", rekao je Tadić.

Na insistiranje hrvatskih novinara da objasni zašto ipak nije bio na proslavi dana drzavnosti, Tadić je rekao: "Ne pridajem značaj tome sto juče nisam bio u Hrvatskoj. To su stvari koje potpadaju pod protokol Hrvatske i ako nisam bio tamo to ne remeti naše odnose".

Tadić je istakao da poštuje drzavnost i suverenitet Hrvatske i da će učiniti sve da odnosi između dve države budu najbolji mogući.

Prema njegovom mišljenju, mnogo više ima toga što dve države i dva naroda spaja, nego onoga što nas razdvaja.

Na pitanje jednog od hrvatskih novinara da prokometarise to što je rekao da je tokom akcije hrvatskih snaga Oluja počinjen genocid, Tadić je rekao

"Nikada nisam rekao da se tokom Oluje dogodio genocid. Sa tom rečju se ne igra. Ta reč, genocid, podrazumeva posebnu odgovoronost i pitanje da li se negde dogodio genocid ili ne jeste pitanje za sudije i istoričare, a predsednici treba da se klone takvih kvalifikacija".

On je rekao da dan kada se dogodila Oluja jeste dan kada Hrvatska slavi, a Srbija tuguje.

"Srbi su tada proterani i počinjeni su zločini, a ti zločini treba obavezno da budu tretirani od strane Hrvatske".

Tadić je rekao da može da razume osećanja hrvatskog naroda, ali da je on tu da razume i osećanja svog naroda.

Upitan kako gleda na proces povratka Srba u Hrvatsku, predsednik Srbije je rekao da uvek treba više učiniti i da on očekuje da će biti više učinjeno i kad Hrvatska završi pregovore sa Unijom, jer njene obaveze tada ne prestaju.

Prema njegovim rečima, u razgovorima sa Josipovićem i Jadrankom Kosor o ovom pitanju došlo se do brojnih rešenja, a posebno je istakao da će biti održana donatorska konferencija s ciljem stambenog zbrinjavanja Srba iz Hrvatske.

"Tražim od institucija Hrvatske da učine što više, jer se radi o njihovim državljanima. I Srbija radi na tom pitanju, mada takvi slučajevi nisu masovni".

Upitan kako je lično doživeo dolazak u Jadovno, predsednik Srbije je rekao da mu je veoma teško da bude ovde na ovom mestu.

"Ovde su mi ubijeni, deda i njegov rođeni brat. Tu sam sa majkom, a njena sestra nije imala snage da dođe i to vam dovoljno govori koliko je teško doći ovde", rekao je Tadić.

Trebalo bi da postoje iskreni dobrosusedski odnosi izmedju Srbije i Hrvatske, ali to danas nije slucaj. Hteli, ne hteli Hrvati imaju tu balkansku manu da kada im je to u interesu budu dobri i pazljivi a da u suprotnom i dalje jesu ono sto su od uvek bili. Kada su i Madjari usli u EU i oni su se onda nadmeno ponasali prema Srbima, a po svojoj prilici to ce uciniti i Hrvati, koji ce sebe smatrati "europejcima", a Srbe "balkancima". To se vec nazire i po cinjenici da predsednik Tadic cestita dan drzavnosti, a Josipovic "uspeh u saradnji s Haskim tribunalom". Pitanje je kako bi reagovali Josipovic i Kosor da je spomenut uspeh u haskoj odluci da osudi Gotovinu ili Markaca na 25 godina robije.Ipak dobro je to sto se u neku ruku, uspeva da makar na vestacki nacin prikaze bolja slika odnosa.

Ako mi Hrvati uđemo u EU samo zato da bi bili nešto "više" od naših susjeda - jao si ga nama! Jer, tko visoko leti nisko pada.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.