Izvor: B92, 29.Jun.2010, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Austrija podržava Srbiju

Beč -- Austrija podržava Srbiju na putu evropskih integracija i to bez novih, dodatnih uslova, saopšteno je tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Beču.

Tadić se u glavnom gradu Austrije sastao sa kancelarom te zemlje Vernerom Fajmanom.

Predsednik Srbije je novinarima posle susreta sa Fajmanom rekao da Austrija iskreno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i da od Srbije očekuje da ispuni osnovne, institucionalno ustanovljene uslove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su predočeni na početku tog procesa.

"Razgovarali smo i o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer to su delovi naših reformskih procesa i pretpostavka izgradnje društva po evropskim standardima", rekao je Tadić novinarima.

Produbljivanje saradnje sa Srbijom, posebno u oblasti ekonomije, za Austriju je takođe pitanje od prvorazrednog interesa u bilateralnim odnosima.

Predsednik Tadić je u Privrednoj komori Austrije danas razgovarao sa predstavnicima austrijskih kompanija koje su zainteresovane za investiranje u Srbiji, kao i sa zvaničnicima firmi koje već posluju na srpskom tržištvu a želele bi da prošire svoje aktivnosti.

Predsednik Tadić je rekao da je većina od oko 300 austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji zadovoljna uslovima privređivanja, i nijedna od njih nema nameru da se povuče sa tržišta Srbije.

"Neke austrijske kompanije su izložile primedbe zbog toga što ih administrativni tok i procedura ponekad usporavaju u procesu investiranja, pogotovo u uslovima krize, kada se svi bore za otvaranje radnih mesta, i ja ću preneti tu poruku i zapažanje predsedniku Vlade koji će u skladu sa svojim nadležnostima reagovati", rekao je Tadić.

Od posebne važnosti za bilateralnu ekonomsku saradnju je, prema Tadićevim rečima, stabilnost u finansijskom sektoru, budući da su sve veće austrijske banke prisutne u Srbiji i da ne nameravaju da zbog ekonomske krize suze svoju delatnost.

Tadić je dodao da su infrastrukturni projekti u Srbiji potencijalno plodotvorna oblast saradnje, i da je znatan broj kompanija zainteresovan za učešće u takvim projektima u narednih pet godina, što je period u kome bi Srbija trebalo da se mrežom autoputeva poveže sa svim susednim državama.

"Svi su austrijski operateri u ovoj oblasti zainteresovani za učešće na tenderima, a neki već aktivno rade. Sa nekima mi nismo zadovoljni i ja sam to jasno izložio našim austrijskim prijateljima, tako da će predsednik Privredne komore i sam lično učestvovati u ohrabrivanju tih kompanija da brže završavaju infrastrukturne projekte jer to je opšti interes", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije danas se u Beču sastao i sa predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom, a popodne će razgovarati sa predsednikom Hajncom Fišerom.

On će takođe večeras prisustvovati otvaranju izložbe "Srbija - kulturna spona Istoka i Zapada", povodom 150. godišnjice Srpske crkvene opštine u Beču.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.