Tadić: 5. oktobar veliko ostvarenje

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: 5. oktobar veliko ostvarenje

Kraljevo -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da se Srbija posle 5. oktobra "dramatično pomerila napred", imajući u vidu činjenicu da je tada uspostavljena demokratija.

Tadić kaže da su uspostavljene demokratske insitucije i da to više niko ne dovodi u pitanje.

Tadić je, govoreći o dometima petooktobarskih promena, rekao da ti događaji predstavljaju izuzetno civilizacijsko i demokratsko ostvarenje našeg naroda.

On je podsetio da je posle tih događaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na njihovim osnovama Srbija, pored ostalog, okončala saradnju sa Haškim tribunalom, ali i postigla značajan napredak na polju infrastrukture, realizacijom velikih infrastrukturnih projekata.

"Peti oktobar danas nekima izgleda ovako, neko je pomalo nezadovoljan, neko veoma razočaran, neko je očekivao više", primetio je Tadić.

"Međutim, tada su uspostavljene demokratija i demokratske institucije. Nikada više u Srbiji vlast neće morati da se menja kroz proteste i rizike", naglasio je Tadić.

Demokratiju u Srbiji niko više ne dovodi u pitanje, naglasio je Tadić i podsetio da je Fridom Haus u svom izveštaju Srbiju ocenio kao zemlju sloboda.

On je poručio da se ne smemo predati i stati:

"Znamo šta nam je cilj i moramo da idemo dalje", rekao je predsednik Srbije i kao glavne ciljeve Srbije istakao rešavanje konflikata u regionu, unapređivanje privrede i ulazak u EU.

Tadić je rekao da je petog oktobra otklonjena opasnost da vlast mora da se menja protestima i uz rizike, ali je šaljivo prokomentarisao da "to ne znači da će se "vlast promeniti na narednim izborima".

On je novinarima u Kraljevu, gde danas boravi u poseti, rekao da je on lično razočaran činjenicom da u prethodnom periodu nije sasvim i u svim segmentima promenjen sistem vrednosti.

"Posle petog oktobra suočili smo se sa poznatim boljkama našeg društva, a jedna od glavnih je stavljanje ličnih interesa iznad opštih. Najveće razočarenje predstavlja to što nismo promenili sistem vrednosti, ali to nije ni moguće za samo deset-jedanaest godina", rekao je Tadić.

Uprkos problemima Srbija je napravila veliki korak napred posle 5. oktobra, rekao je Tadić i izrazio uverenje da će to konstatovati i Evropska komisija u svom izveštaju o kandidaturi Srbije za članstvom u EU.

On je rekao da je cilj Srbije da nastavi put ka Evropskoj uniji bez obzira na to što je podrška građana za članstvo u Uniji znatno oslabila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Srbija se dramatično pomerila napred

Izvor: Mondo, 05.Okt.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić tako vidi Srbiju posle 5. oktobra 2000. tvrdeći da su uspostavljeni demokratija i demokratske institucije i da tu demokratiju više niko ne dovodi u pitanje.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.